class="single single-post postid-34384 single-format-standard">

Agheasmă în sticle Înghesuiala-i sfântă!

boboteaza1

În acest an, la Vaslui, apa sfinţită de Bobotează a fost împărţită credincioşilor şi în sticle. Aşa s-a întâmplat la Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, unde preotul paroh, Constantin Mogoş, a pregătit peste o mie de sticle de trei sferturi pline cu agheasmă mare.

Şi în acest an, de Bobotează, Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vaslui a ieşit din tiparele specifice. Pentru a evita îmbulzeala, preotul paroh, Constantin Mogoş, a decis să împartă apa sfinţită în sticle cu etichetă personalizată. Ideea a prins la credincioşi, care s-au bucurat că nu au mai stat aşa mult la coadă, mai ales că afară temperaturile erau extrem de scăzute.

“Mă bucur că preotul nostru a avut o asemenea idee. La ce frig e, am scăpat repede, astfel că toată lumea a plecat mulţumită de la sfânta biserică”, a spus unul dintre vasluienii care au luat agheasmă de la sfântul lăcaş, ctitorie a marelui voievod Ştefan.
Cele peste o mie de sticle au fost expuse în curtea bisericii sub forma unei cruci, iar pentru a fi evitată îmbulzeala, preoţii au înconjurat zona cu garduri metalice.
Şi la celelalte biserici din oraş, vasluienii s-au îmbulzit la butoaiele cu agheasmă, deşi preoţii au făcut apel la civism, astfel încât să se evite episoade nefericite. N-a fost să fie, iar oamenii s-au împins şi au dat din coate.

Şi huşenii au luat agheasmă mare

Sute de huşeni au participat ieri la slujbele care au avut loc în bisericile din oraş cu ocazia Bobotezei. La “Sfântul Neculai”, în jurul orei 10.30, cei care nu au participat la slujbă au venit în curte pentru a asista la sfinţirea apei şi a lua agheasmă mare.
“Vin în fiecare an să iau agheasmă. Anul acesta nu am mai putut participa la slujba de dimineaţă, din motive de sănătate, dar nu aveam cum să nu vin să nu iau agheasmă mare”, ne-a spus o femeie.
La ora 11, credincioşii care au participa la slujbă au ieşit din biserică, urmaţi, la scurt timp, de preot, care a sfinţit apa afară, în ciuda frigului.
Toate lăcaşurile de cult au fost atent supravegheate, ieri, de poliţişti şi jandarmi, care au asigurat ordinea şi liniştea publică.
De ieri, timp de opt zile, credincioşii au încuviinţarea bisericii să bea o gură de apă sfinţită dimineaţa pe stomacul gol, însoţind ritualul cu o rugăciune, sau îşi pot sfinţi singuri casele şi gospodăriile.

foto:obiectivvaslui.ro

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com/ConectatiVaslui/

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>