class="single single-post postid-34918 single-format-standard">

Ajutor de şomaj mai mare decât salariul mediu!

portofelcubani_1321534605_58876900_58319800

După ce, ani la rând, nu au dus grija zilei de mâine şi au încasat venituri regeşti, astăzi, unii dintre angajaţii “de lux” ai Vasluiului au devenit şomeri “de lux”. Scăpaţi de grija muncii din cauza crizei financiare, au schimbat salariile cu patru zerouri în coadă cu indemnizaţia de şomaj. Chiar şi aşa, câştigă mai mult decât majoritatea vasluienilor care au un loc de muncă. În judeţ, cel mai mare ajutor de şomaj trece de 1.800 de lei!

Economia destul de precară a judeţului Vaslui a transformat statutul de şomer într-o realitate cotidiană. Zilnic, la nivel naţional, sute de salariaţi rămân fără slujbe, fenomen pe care vasluienii îl cunosc foarte bine de o lungă perioadă.
Celor mai mulţi dintre cei care au intrat în şomaj le este aproape imposibil să trăiască o lună de zile din indemnizaţia acordată de stat. Sunt însă şi unii care nu se pot plânge. De exemplu, cel mai bine plătit şomer din judeţul nostru primeşte lunar 1.874 de lei, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Oficial, la sfârşitul lunii decembrie 2015, în judeţul Vaslui erau înregistraţi 16.386 de şomeri, dintre care numai 2.222 primeau indemnizaţia aferentă. Cea mai mare indemnizaţie, de 1.874 de lei, îi revine unui fost lucrător de instalaţii electrice din municipiul reşedinţă. Următoarele două locuri în top sunt ocupate de lucrători în comerţ din Vaslui, care primesc fiecare 1.375 de lei.
Pe locul patru, la mică diferenţă, se situează un ajutor de şomaj în valoare de 1.353 de lei; îi revine unui huşean care a lucrat în tăierea şi rindeluirea lemnului. Locul V, în valoare de 1.240 de lei, îi revine unui fost agent de vânzări.
Locurile VI-VII sunt ocupate de doi foşti şefi de birouri de aprovizionare, care primesc lunar 1.209 lei, respectiv 1.154 de lei. Pe locurile VIII-IX se claseză două persoane care au activat în prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, cu 1.119 lei, respectiv 983 de lei. În continuare, apar vasluieni care încasează lunar 889 de lei, 873 de lei, 822 de lei, respectiv 801 lei şi care au activat în fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii, comerţ, servicii de administraţie publică.

Cum se calculează

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se determină în funcţie de stagiul de cotizare şi reprezintă 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei) pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. La rezultatul iniţial se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu a unei cote procentuale diferenţiate:
– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani;
– 5% pentru cel puţin cinci ani;
– 7% pentru cel puţin zece ani;
– 10% pentru cel puţin 20 de ani.
În cazul proaspeţilor absolvenţi, indemnizaţia de şomaj reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă.
Un simplu calcul atestă că, pentru a beneficia de un ajutor de şomaj de 1.000 de lei, valoarea salariului lunar trebuie să fi depăşit 6.000 de lei.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com/ConectatiVaslui/

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stiri din aceeasi categorie

  • Băiatul răpit în plină stradă în municipiul Vaslui la începutul lunii iulie nu a fost găsit nici acum de către poliţişti
  • Caravana Unirii va pleca astăzi spre Vaslui, ca apoi să înceapă a zecea etapă a deplasării: Vaslui – Iaşi
  • În cadrul Zilele Culturale ale Vasluiului, cinefilii au vizionat gratuit , filmele “Enigma Otiliei”, “California Dreamin’ “, “A fost sau n-a fost ? „ și „O vară de neuitat”
  • Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, au bătut toate recordurile, cel puțin la nivel de județ, în ceea ce privește numărul de artiști care au evoluat pe scena din Centru Civic
  • Nu mai puțin de 23 de comune din județul Vaslui vor avea dispensare medicale moderne, construite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)
  • În urma scandalului cu împuşcături în plină stradă de la Bârlad, doi dintre bărbaţii implicaţi au fost reţinuţi
  • Alexandru Arşinel şi Vasile Moraru vin la Festivalul „Constantin Tănase”
  • Un elev de clasa a XII-a de la Liceul ”Emil Racoviță” a fost câștigătorul din acest an al proiectului ”Primar pentru o zi” lansat de către autoritățile din municipiul Vaslui
  • Intervenția telefonică a lui Dumitru Buzatu de la Antena 3 a fost încheiată brusc de prezentatoarea emisiunii, deoarece i se împleticea limba (Video)
  • Cei 250 de angajații ai Penitenciarului Vaslui au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat în semn de nemulțumire față de neplata orelor suplimentare efectuate