class="single single-post postid-38441 single-format-standard">

Ajutorul social va fi conditionat de cheful de muncã

646x404

Asistatii social vor primi mult mai greu ajutorul financiar de la stat. Parlamentul va dezbate, luna viitoare, un proiect de lege prin care somerii si asistatii social nu vor mai beneficia de bani, dacã vor refuza douã locuri de muncã. Noul act normativ vizeazã cu precãdere beneficiarii de venit minim garantat. În prezent, dacã asistatii social refuzã un loc de muncã si sunt scosi din evidenta AJOFM, chiar a doua zi, îsi pot depune dosarul din nou, pentru cã legea nu le interzice. Cu parafa de la AFOFM cã nu au refuzat locul de muncã, asistatii îsi primesc în continuare ajutorul social.

La inceputul noii sesiuni, in septembrie, Parlamentul Romaniei va dezbate un proiect de lege potrivit cãruia somerii si asistatii social nu vor mai primi bani de la stat dacã nu vor indeplini o serie de conditii. Astfel, somerilor care nu vor participa la cursurile organizate de Ministerul Muncii prin agentiile judetene de formare profesionalã, unde li se oferã posibilitatea de a se reangaja, li se va tãia somajul. Chiar si in cazul in care acestia se duc la cursuri, dar refuzã douã oferte consecutive de angajare, vor pierde de asemenea indemnizatia de somaj sau ajutorul social. O astfel de initiativã legislativã va afecta mai mult be neficiarii de venit minim garantat, deoarece, in cazul somerilor, conditiile de acordare sunt stipulate prin Legea somajului nr. 76. În prezent, dacã asistatii social refuzã un loc de muncã, sunt scosi din evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM). Însã, acelasi beneficiar care, astãzi, a refuzat un loc de muncã si a fost scos de pe listele AJOFM-ului, maine, isi poate depune din nou dosarul, pentru cã legea nu ii interzice acest lucru. Beneficiarii de venit minim garantat se prezintã la AJOFM din trei in trei luni, pentru a semna o adeverintã conform cãreia nu au refuzat un loc de muncã si pot primi in continuare ajutor social. În momentul in care asistatii social nu mai sunt in evidentele AJOFM, nu pot face dovada cã nu au refuzat un loc de muncã si nu mai primesc bani de la stat.

Fruntasi la ajutorul social

Raportat la populatie, Vasluiul se aflã pe locul cinci in topul judetelor cu cei mai multi bene – ficiari de venit minim garantat. Alãturi de Teleorman, Buzãu, Mehedinti si Dolj, care au un procent cuprins intre 2,9% si 2,2%, din populatia judetului care primeste acest ajutor social, Vasluiul are 2,5% din populatia judetului, de circa 452.000 de persoane, care primeste sprijin financiar de la stat. La polul opus se aflã municipiul Bucuresti, care are in platã numai 277 beneficiari de venit minim garantat. La sfarsitul lunii iulie 2016, in judetul Vaslui au primit prestatii sociale 126.184 de beneficiari, suma totalã achitatã pentru aceaste drepturi fiind de 18.982.971 lei. Cele mai multe prestatii sociale se achitã pentru alocatia de stat, alocatia pentru sustinerea familiei si venitul minim garantat. În judetul Vaslui, media lu nãrã a beneficiarilor de ajutor social este de peste 10.000 de fa milii si persoane singure. Ajutorul social se acordã familiilor si persoanelor singure, cetãteni romani sau strãini, inclusiv persoanelor fãrã locuintã, ale cãror venituri lunare se situeazã sub pragul de 142 lei pentru persoanele singure si 527 lei pen tru familia formatã din cinci per soane. Concret, sunt indreptãtiti sã primeascã venitul minim persoanele singure care au venituri nete lunare sub 142 lei, familiile formate din douã persoane cu venituri lunare per gospodãrie sub 255 lei, familiile formate din trei persoane cu venituri lunare pe gospodãrie sub 357 lei, familiile formate din patru persoane cu venituri lunare pe gospodãrie mai mici de 442 lei, familiile formate din cinci persoane cu venituri lunare pe gospodãrie mai mici de 527 lei.

foto:adevarul.ro

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>