class="single single-post postid-37399 single-format-standard">

Apa care ne omoară!

apa_nepotabila

O parte dintre fântânile şi cişmelele din judeţ reprezintă un real pericol pentru cei care se încumetă să bea apă fără să o fiarbă mai întâi. O dovedeşte o situaţie întocmită de autorităţile sanitare în urma analizelor de laborator. Apa consumată în mediul rural musteşte de bacterii, dar şi de chimicale precum amoniu, nitriţi şi nitraţi. Zilele trecute, un copilaş de doi ani a ajuns la spitalul bârlădean cu intoxicaţie de la nitriţii din fântână.

De la an la an, gradul tot mai mare de poluare a mediului înconjurător face ca apa care ar trebui să ne ţină în viaţă să ne fie mai mult duşman. Mai exact, în loc să fie microbiologic pure şi lipsite de chimicale nocive, o bună parte din sursele de apă din judeţ, în special cele din mediul rural, cu greu pot fi denumite surse de apă potabilă. O demonstrează analizele de laborator efectuate în intervalul ianuarie-mai de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Astfel, dintre cele 6.113 analize, 252 au ieşit necorespunzătoare – 104 în cazul fântânilor din mediul rural şi 134 în cazul altor sisteme din rural (reţea publică, cişmele etc.).
În ceea ce priveşte bacteriile care „populează” apa din fântânile aflate în satele judeţului, analizele de laborator au arătat că în 17 situaţii s-au găsit bacterii coliforme, în alte 12 s-a găsit E.coli, iar în alte 12 cazuri – Enterococ. Tot în mediul rural, dar în apa care curge la cişmele ori la robinete, s-au găsit aceleaşi microorganisme: bacterii coliforme în cazul a 23 de analize, E.coli în 20 de analize şi Enterococ în 12 analize.
În ceea ce priveşte apa consumată de orăşeni, doar la patru analize de laborator parametrii sunt necorespunzători.
Nici în privinţa substanţelor toxice nu putem sta liniştiţi şi tot populaţia din mediul rural bea cea mai periculoasă apă. Potrivit DSP Vaslui, dintre cele 152 de analize necorespunzătoare, 142 au vizat fântânile şi sistemele din comune. De această dată, vorbim despre apă cu amoniu (58 de analize), nitriţi (16 analize) şi nitraţi (68 analize).
Un exemplu cât se poate de grăitor în ceea ce priveşte pericolul din apă este cazul cu care medicii bârlădeni s-au confruntat în weekend. Un copilaş de numai doi ani, din localitatea Movileni, comuna Coroieşti, a fost adus duminică, puţin după prânz, la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman”, cu intoxicaţie de la nitriţi, după ce a consumat apă din fântână. A primit tratamentul corespunzător, apoi micul pacient a fost internat pentru supraveghere la secţia de Pediatrie.
„Pentru sursele de apă cu parametri chimici şi bacteriologici necorespunzători, DSP Vaslui informează primăriile locale şi face recomandările care se impun în astfel de situaţii: atenţionarea populaţiei de a nu consuma apă din acele surse în scop de potabilitate (băut, prepararea alimentelor etc.); pentru sursele care au depăşit concentraţia admisă de nitraţi, s-a impus interdicţia în ceea ce priveşte consumul pentru sugari (0-1 an) şi femei gravide, deoarece există riscul de intoxicaţii cu nitraţi; identificarea de surse alternative de consum, mai ales pentru sugari şi copii mici; curăţarea şi dezinfecţia fântânilor; repetarea analizelor microbiologice; spălarea, curăţarea, dezinfecţia rezervorului şi repetarea analizelor în cazul sistemelor de alimentare. Cu această ocazie, revenim cu recomanderea către populaţie de a consuma apă din surse verificate pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea. O atenţie deosebită trebuie acordată de mame la utilizarea apei pentru prepararea laptelui praf şi a hranei pentru bebeluşi şi copiii mici (1-3 ani), dar şi de către persoanele cu afecţiuni renale”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>