class="single single-post postid-21820 single-format-standard">

Asigurãri medicale fãrã… dinti!

dr.crisan.camelia.medic.stomatolog.timisoara.13

Teoria de bazã a reformei din sãnãtate, teoretizatã de zeci de ori de ministrul Eugen Nicolescu, este preventia si nu tratarea efectelor. Teoria nu se aplicã însã si în cazul asistentei medicale stomatologice, un fel de “cenusãreasã” a sistemului, prost plãtitã întodeauna si, de la jumãtatea anului trecut, omisã de la finantare. Cât despre finantarea unor programe de prevenire a afectiunilor dentare, nici nu s-a pus vreodatã problema, chiar dacã astfel de afectiuni sunt o problemã de sãnãtate publicã tot mai mare. Pânã când reforma în sãnãtate îsi va arãta… efectele (a se citi coltii), cert este cã, la ora actualã, orice vasluian cu afectiuni dentare, indiferent de vârstã, trebuie sã scoatã bani grei din buzunar chiar si pentru o simplã extractie dentarã sau pentru tratarea unei carii la un copil.

Pe lângã faptul cã sistemul nu este finantat, judetul Vaslui se confruntã la aceastã datã si cu o crizã acutã de stomatologi, existând multe localitãti cu mii de locuitori în care nu se aflã vreun cabinet. Potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, cei 432.753 locuitori ai judetului nostru (în realitate mai putini, conform ultimului Recensãmânt al populatiei) sunt deserviti de 107 cabinete stomatologice, cu un numãr de 114 medici dentisti, rezultând o medie de 3.797,7 locuitori la un medic. Numai cã distributia dentistilor nu este deloc uniformã. Majoritatea si-au deschis cabinete în orase, unde clientela este ceva mai înstãritã. Astfel, în urban, distributia medicilor este oarecum echitabilã: la 179.753 locuitori existã 92 de cabinete, cu un numãr de 97 medici dentisti, ceea ce dã o medie de 1.853 de locuitori la un medic. Situatia este dezastruoasã în mediul rural, unde cei 253.190 locuitori au la dispozitie 15 cabinete, cu un numãr de 17 medici dentisti, cu o medie de 14.893,5 locuitori la un medic. De remarcat cã si în mediul rural dentistii sunt centrati doar în comunele foarte mari. În aceste conditii, oamenii de la tarã se vãd pusi în postura de a strãbate zeci de kilometri pentru a beneficia de serviciile unui dentist. Astfel, pentru vasluienii din rural preturile se dubleazã pentru cã trebuie sã punã la socotealã nu numai banii pe care trebuie sã-i plãteascã medicului ci si pe cei pentru transport. Consecintele unei danturi nesã- nãtoase sunt multe, fãrã a putea stabili o scarã ierarhicã a gravitãtii lor. “În primul rând, este starea de disconfort datã de aspectul dintilor si de mirosul neplãcut. Si mai grav este cã lipsa unui tratament medical stomatologic corespunzãtor poate favoriza aparitia mai multor boli. Astfel, pot apãrea probleme la nivel local, gingivite, abcese, sau asa-numitele “boli de focar” care pot fi de la sinuzite de cauzã dentarã si boli renale, pânã la boli grave de inimã, cum ar fi endocardita bacterianã. Problemele dentare duc si la o masticatie defectuoasã, care obligã la eliminarea din dieta zilnicã a unor alimente, a fructelor si legumelor, fapt ce se rãsfrânge negativ asupra sãnãtãtii aparatului digestiv si, implicit, asupra întregului organism”, explicã un medic dentist problemele ce pot apãrea datoritã unei danturi netratate.

Solutia: servicii stomatologice «pe caiet»!

La aceastã datã, majoritatea vasluienilor, copii sau adulti, asigurati sau nu, pentru a rezolva o problemã dentarã, nu au altã solutie decât sã plãteascã din buzunarul propriu serviciile medicale oferite de dentist. Iar acestea nu sunt deloc ieftine, chiar dacã preturile variazã de la un cabinet la altul. Chiar si apelând la medicii cu cele mai mici tarife, o extractie nu se poate efectua fãrã 50-60 lei, în timp ce tratarea unei carii poate ajunge si la 100-150 lei. Iar dacã problemele dentare ale unei persoane sunt mai mari, banii pe care este obligatã sã îi scoatã din buzunar sunt pe mãsurã. Un raid prin câteva sãli de asteptare ale unor medici stomatologi vasluieni reflectã o imagine clarã a profilului pacientilor, vârsta celor care au nevoie de servicii medicale dentare situându-se între 3 si peste 80 de ani. “Din pãcate, sunt foarte multe persoane tinere care au probleme dentare si care vin sã-si rezolve problemele fie din cauza durerilor, fie din cauza complexelor create de dintii stricati. Am avut chiar pacienti care au mãrturisit cã nu pot sã- si gãseascã un loc de muncã sau, pentru cã lucreazã cu publicul, riscã sã-si piardã locul de muncã din cauza aspectului neplãcut dat de dantura stricatã. Pentru salariile actuale, tarifele pot pãrea mari, dar preturilor practicate de noi sunt de zece ori mai mici decât în tãrile occidentale. Cele mai “bune” perioade sunt cele de dinainte de sãrbãtori si luna lunile de varã, în care vasluienii plecati în strãinãtate vin în concediu, profitând de ocazie pentru a-si rezolva aici problemele stomatologice. Evident, fac acest lucru din cauza preturilor. Dar am avut si clienti care au venit din alte tãri, din Israel, de exemplu, pentru a-si face dantura aici. Încercãm sã practicãm tarife accesibile, în conditiile în care aparatura si materialele de lucru sunt de import. Facem un rabat enorm la manoperã, costul acesteia ridicându-se doar la sumele necesare pentru a nu da faliment”, spune dentistul. Se pare cã pentru medici nici cresterea tarifelor nu este o solutie, pentru cã ar pierde o mare parte din pacientii cu venituri medii, persoane care acum fac mari sacrificii pentru a rezolva o problemã medicalã stomatologicã. Mai mult, majoritatea dentistilor lucreazã si “pe caiet”, pacientii plãtind în rate contravaloarea serviciilor medicale primite.

Servicii stomatologice asigurate gratuit la «urgente»

Dacã în 2013, statul a tãiat finantarea serviciilor stomatologice, în pachetul de servicii medicale de bazã, întocmit de Ministerul Sãnãtãtii este inclusã si asistenta medicalã stomatologicã. Dar aceasta va fi finantatã numai pentru cabinetele dentare din spitale si numai pentru urgente ce impun extractii, tratamentul afectiunilor pulpare si a cangrenei. Sunt si câteva exceptii: pentru copiii între 6 si 14 ani, statul va asigura pânã la patru proceduri de sigilare a cariilor anual, vârstnicii între 65 si 75 de ani vor avea dreptul la o protezã acrilicã o datã la cinci ani, iar celor peste 75 de ani li se vor deconta douã proteze la 10 ani. Asiguratilor cãrora li se opresc lunar bani pentru asigurãrile de sãnãtate statul nu le oferã gratuitãti în domeniul asistentei medicale stomatologice decât în mãsura în care acestea sunt considerate urgente.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>