class="single single-post postid-33863 single-format-standard">

Atentie de unde cumpãrati carne de porc!

Carnea rosie asociata cu o mortalitate ridicata

RECOMANDÃRI Aproximativ 15 mii de porci vor fi sacrificati înainte de sãrbãtorile de iarnã. Reprezentantii Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui (DSVSA) avertizeazã vasluienii sã efectueze analiza trichineloscopicã înainte de a consuma carnea de porc, pentru evitarea infectãrii cu trichinelozã.

Traditia spune cã românii sacrificã porcii pentru Crãciun în 20 decembrie, de Sfântul Ignat. Cu toate acestea, majoritatea vasluienilor au început sã taie râtanii încã de la începutul lunii. Reprezentantii DSVSA Vaslui estimeazã cã pentru masa traditionalã de Crãciun, în judet vor fi sacrificati aproximativ 15 mii de porci. Animalele vor fi sacrificate în gospodãriile oamenilor, pentru consumul propriu. „Preconizãm cã nu vor fi mai putin de 12 – 13 mii de porci sacrificati în judetul Vaslui, dar nici mai mult de 15 mii. Deoarece vasluienii au început deja sacrificarea animalelor, le recomandãm sã efectueze examenul trichineloscopic, înainte de a consuma carne de porc. În cazul în care acest test nu este efectuat, existã riscuri destul de mari, deoarece râtanul poate fi infectat cu trichinelozã, aceasta fiind o boalã foarte gravã. Examenul pentru depistarea trichinelozei se poate face la circumscriptiile sanitar – veterinare, care vor functiona în judetul Vaslui”, a precizat directorul DSVSA Vaslui, Traian Petcu.

Atentie de unde cumpãrati carne de porc!

Pentru ca vasluienii sã consume carne sãnãtoasã, fãrã trichinelozã, specialistii au început deja verificãrile în târguri, în mãcelãrii, abatoare, piete sau în halele unde se comercializeazã produsele preparate din porc. În plus, specialistii avertizeazã vasluienii ca în perioada sãrbãtorilor de iarnã sã consume numai alimente autorizate sanitar – veterinar. ”Atât carnea, cât si alte produse de origine animalã sau non-animalã trebuie consumate doar dacã au fost supuse controlului sanitar – veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sãnãtatea publicã. Totodatã, dacã vasluienii cumpãrã produse alimentare din târgurile care sunt organizate în aceastã perioadã sau din piete trebuie sã fie atenti la modul de expunere si de comercializare a acestora. Spre exemplu, carnea de porc trebuie sã aibã o culoare rosie, sã fie elasticã, iar dacã este apãsatã cu degetul trebuie sã revinã la forma initialã, sã nu rãmânã cu forma degetului impregnatã. Carnea trebuie tocatã în momentul cumpãrãrii, iar dacã se cumpãrã carne tocatã ambalatã, trebuie sã se verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate”, se aratã într-un comunicat emis de Autoritatea Nationalã Sanitar – Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestãri cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui recomandã urmãtoarele: “Cumpãrati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de cãtre inspectorii Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteazã cã aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asiguratã asistenta sanitarã veterinarã permanentã”. În situatia în care medicul veterinar constatã cã porcul dumneavoastrã este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul cãrnii. Veti fi despãgubit de stat la valoarea de piatã a animalului daca acesta este crotaliat. Comercializarea cãrnii de porc neexpertizatã sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneazã cu amenzi de pânã la 40.000 lei.

Unde se poate face examenul trichineloscopic

Punctele în care se poate face examenul pentru Trichinella spp. în judetul Vaslui sunt urmatoarele: Vaslui – Circa de Control Alimente din Piata Traian, Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Bârlad – Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai, Circa de Control Alimente din Piata Micã; Husi – Circa de Control Alimente din Piata Victoriei; Negresti: Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Murgeni: Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara, nr. 2 (lângã Notariat ). Programul de lucru va fi : Luni-Vineri – 7.00 – 16.00; Sâmbãtã si Duminicã: 7.00 – 11.00.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>