class="single single-post postid-27616 single-format-standard">

Bani în plus la pensie pentru cei mai nãpãstuiti bãtrâni

01.postas.cu.pensia

Pensionarii sãraci din judetul Vaslui primesc o nouã veste bunã. De la 1 ianuarie 2015, pensia minimã va creste de la 350 la 400 de lei. În judetul Vaslui, un numãr de 21.870 de bãtrâni vor primi bani în plus. O parte dintre acestia primesc indemnizatia socialã, de 350 lei, iar altii au pensii între 350 si 399 de lei. Organizatiile de pensionari din judet militeazã pentru cresterea pensiilor de pânã la 700 lei si refacerea puterii de cumpãrare a persoanelor vârstnice.

Pensionarii care beneficiazã de indemnizatie socialã vor primi bani mai multi. În judetul Vaslui, 14.295 de pensionari se vor bucura de majorarea pensiilor cu 50 de lei. La acest grup se adaugã încã 7.575 persoane care au pensii între 350 si 399 lei, care vor primi si ei bani în plus. În total, 21.870 de pensionari vor beneficia de cresterea pensiei minime de la 350 la 400 de lei. Proiectul de lege ar urma sã fie aprobat în urmãtoarea sedintã de Guvern, iar cresterea indemnizatiei va fi aplicatã de la 1 ianuarie 2015. “Guvernul Ponta a finalizat calculele cu ministerul de Finante si, de la 1 ianuarie 2015, un numãr de 650.000 pensionari vor beneficia de pensia socialã de 400 de lei. Efortul bugetar este de 175 de milioane de lei, dar ne permitem aceastã crestere fãrã sã crestem vreo taxã sau vreun impozit. Acesti oameni au muncit si au trudit si, dupã zeci de ani de muncã, au pensie foarte micã. Este vorba în special de agricultori sau cei din industria usoarã”, a spus ministrul Muncii Rovana Plumb. Tot de la 1 ianuarie 2015, toate pensiile vor fi majorate cu 5%.

Obiectivul pensionarilor: majorarea pensiilor!

Alixandru Porumb, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Vaslui, a spus cã organizatiile de pensionari au în program majorarea pensiilor mici. “La sfârsitul lunii octombrie, noi am avut conferinta Consiliului National al Persoanelor Vârstnice din România, unde am formulat mai multe cereri. O propunere vizeazã majorarea pensiilor mici pânã la 700 de lei, iar indemnizatia socialã sã creascã si ea cel putin cu 50 de lei. Mai dorim ca pensia sã reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie. Solicitãm ca, pe lângã sistemul public de pensii, sã mai fie înfiintate si alte sisteme de pensii (private, facultative). În caz contrar, peste 20, 25 de ani, viitorii pensionari vor avea niste pensii de mizerie”, a precizat Alixandru Porumb. Organizatiile persoanelor vârstnice îsi pun toatã speranta în noua conducere a Consiliului National, în persoana generalului în rezervã Mihai Iliescu, cã va avea o comunicare mai bunã cu autoritãtile statului, cu scopul declarat de crestere a puterii de cumpãrare a pensionarilor. “Vrem ca indexarea pensiilor sã se facã respectând Legea nr. 263/2010, adicã cu sutã la sutã din inflatie si un procent de 50% din salariul mediu brut. Indexarea din ultimii doi ani nu acoperã scãderea puterii de cumãrare a bãtrânilor. Dacã indexarea ar fi fost aplicatã si în perioada 2010 – 2012, punctul de pensie ar fi fost acum mai mare, iar indexarea ar fi adus mai multi bani pensionarilor”, a mai spus Porumb.

Cum stam la cifre?

Mãrirea pensiilor cu 3,76% de la începutul acestui an nu a rezolvat puterea de cumpãrare a persoanelor în vârstã. Mai exact, cu banii pe care pensionarii i-au primit în plus de la 1 ianuarie 2014 nu s-au putut cumpãra mai multe alimente, medicamente sau achita servicii publice. Spre exemplu, desi, de la 1 ianuarie 2013, valoarea punctului de pensie a crescut cu 4%, în realitate, puterea de cumpãrare a pensionarilor a scãzut. Ponderea valorii punctului de pensie în salariu mediu brut a fost de 34,28%, fatã de anul 2012, când ponderera punctului de pensie a fost de 34,62%. “În perioada 2010 – 2012, chiar dacã pensiile nu au fost majorate, noi am avut o putere mai mare de cumpãrare decât anul trecut. Evolutia valorii punctului de pensie din sistemul asigurãrilor sociale de stat nu mai reprezintã 45% din salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat”, a explicat Alexandru Porumb.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>