class="single single-post postid-37970 single-format-standard">

Bârladul va avea farmacie non-stop

download

În curând, bârlădenii vor putea să-şi cumpere medicamente şi pe timpul nopţii. În acest scop, câţiva reprezentanţi ai comercianţilor de medicamente s-au întâlnit cu primarul Dumitru Boroş, concluzia desprinsă la final fiind că farmaciştii sunt dispuşi ca, prin rotaţie, să ţină deschis non-stop o dată sau de două ori pe lună.

Chiar dacă este prea devreme pentru a trece la punerea în aplicare a proiectelor propuse în timpul campaniei electorale, asta nu înseamnă că noua conducere a Bârladului, în frunte cu primarul liberal Dumitru Boroş, nu încearcă să rezolve unele dintre problemele ridicate de cetăţeni în ultimele luni. Una dintre acestea se referă la lipsa unei farmacii deschise non-stop, de unde localnicii care se simt rău în timpul nopţii ar putea să-şi cumpere medicamente fără să mai fie obligaţi să aglomereze Urgenţele din cadrul Spitalului municipal. În acest sens, ieri, la ora 11, în sala de şedinţe a primăriei a fost organizată o întâlnire între reprezentanţii celor 21 de farmacii din oraş şi edilul şef. Au fost prezenţi zece farmacişti, care au dialogat cu primarul Boroş, secondat de consilierul personal Costel Tudor.
„La nivelul municipiului Bârlad, doresc să avem deschisă măcar o farmacie non-stop. Ştiu că dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea în domeniul privat şi că primăria nu are o pârghie legală ca să ajungă acolo, dar apelez la bunăvoinţa dumneavoastră. Ne-am întâlnit aici ca să vă prezentaţi punctul de vedere cu privire la această chestiune. În alte oraşe, asemenea lucruri funcţionează. Chiar în această dimineaţă am vorbit cu viceprimarul de la Roman, care mi-a spus că acolo au farmacie non-stop. Nu e o mare diferenţă între Roman şi Bârlad şi cred că putem realiza şi noi aici acelaşi lucru”, a spart gheaţa Boroş.

„Funcţionarea non-stop presupune cheltuieli suplimentare”

Reprezentanţii farmaciilor au fost de acord că funcţionarea şi pe timp de noapte a unei farmacii în Bârlad ar putea fi pusă în practică, însă doar dacă ar funcţiona şi un centru de permanenţă unde un medic de familie să prescrie reţete.
„Normal, o farmacie deschisă noaptea trebuie să asigure urgenţele, dar în realitate nu se asigură urgenţele, pentru că ar trebui ca relaţia medic de familie – farmacist să funcţioneze şi în timpul nopţii, chiar şi prin intermediul unui centru de permanenţă. Şi cum medicii de familie nu prescriu reţete pe timpul nopţii, nu se justifică nici funcţionarea non-stop a farmaciilor. Noi am avut gardă timp de opt ani, adică până în anul 2011, şi nu am avut pacienţi care să vină pe timpul nopţii pentru medicamente necesare în cazurile de urgenţă. Ceea ce căutau se găsea şi în supermarketuri şi nu era nevoie de farmacii deschise noaptea. Pe de altă parte, funcţionarea non-stop presupune cheltuieli suplimentare, pentru că avem nevoie de încă doi farmacişti”, a spus farmacista Ana Sârbu.
„Din punct de vedere legal-administrativ, lucrurile stau în felul următor: regulile de bună practică farmaceutică vorbesc despre relaţia medic – farmacist – pacient. Dacă în timpul zilei această relaţie nu e distorsionată, în sensul că medicul poate colabora cu farmacistul, în timpul nopţii noi nu mai avem această relaţie: lipseşte medicul. Pentru ca o farmacie să poată funcţiona după nevoile comunităţii, adică şi pe timp de noapte, este evident că avem nevoie de un medic de familie care să aibă acces la întreaga bază de date cu asiguraţii din comunitate. Noi vom putea funcţiona la o cotă de 80% în timpul nopţii, altfel, nivelul nostru de relaţionare cu pacienţii asiguraţi va fi undeva la 25% din necesar. Prima bază legală este crearea unui centru de permanenţă şi abia apoi putem vorbi de garda de noapte. Am avut o discuţie preliminară cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui, unde s-a pus problema să funcţionăm şi pe timp de noapte, dar prin rotaţie. Noi ne-am dat acordul de principiu, dar este nevoie să funcţioneze relaţia medic – farmacist”, a subliniat farmacistul Ştefan Constantinciu, fostul manager al Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad.
Discuţiile au continuat circa 20 de minute, timp în care şi alţi farmacişti au luat cuvântul. La final, toată lumea a căzut de acord că ar putea ţine deschis şi noaptea, o dată sau de două ori pe lună, numai că va fi nevoie de angajări. Pentru ca pacienţii să ştie care dintre cele 21 de farmacii din oraş funcţionează şi pe timpul nopţii într-o anumită dată din lună, toate vor afişa la vedere programul de noapte. Oricum, aceasta a fost doar prima întâlnire dintre primar şi farmacişti, cele două părţi urmând să mai poarte discuţii. În plus, Boroş va încerca să stabilească o întâlnire cu Maria Vlasici, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>