class="single single-post postid-28950 single-format-standard">

Căutaţi şi în gaură de şarpe! 57 de copii dispăruţi

elena.motas_.300x197

Aproape 60 de minori au fost daţi dispăruţi pe parcursul anului trecut. În urma eforturilor depuse de poliţişti, 50 au fost depistaţi şi redaţi familiilor. Unii sunt de negăsit de peste 10 ani şi continuă să figureze în evidenţele poliţiei la cazuri nerezolvate.

Din evidenţele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, reiese că, la finele anului 2013, Serviciul de Investigaţii Criminale avea în lucru 12 cazuri de minori dispăruţi de la domiciliu. La acestea s-au adaugat alte 45 de dispariţii înregistrate pe parcursul anului trecut. În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, 50 dintre cei 57 de copii dispăruţi au fost găsiţi şi redaţi familiei.
„Pentru că mereu auzim de copii ajunşi pe mâna traficanţilor de persoane sau a proxeneţilor ori, şi mai rău, să fi fost omorâţi, prevenirea şi soluţionarea cu operativitate a cazurilor privind dispariţiile de copii reprezintă o prioritate pentru poliţiştii din întreaga ţară, nu doar din judeţ. În cazul minorilor semnalaţi dispăruţi, cele mai multe sunt fete cu vârsta de peste 14 ani. În general, este vorba de plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, pe o perioadă nedeterminată. Parte dintre minori au mai fugit de acasă sau din centrele de ocrotire, cel puţin o dată. De asemenea, în multe cazuri, părinţii sunt plecaţi în străinătate, iar minorii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau rudelor apropiate. În perioada dispariţiei, minorii fie au vagabondat singuri sau cu alte persoane, fie au mers să locuiască la prieteni (unii, cunoscuţi prin intermediul internetului) ori la diferite rude”, ne-a declarat agent principal Alina Tonică, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.
Un astfel de caz, în care copila a fugit de acasă pentru a se întâlni cu un prieten cunoscut pe Facebook, s-a petrecut la mijlocul lunii noiembrie 2014. Adolescenta, în vârstă de 16 ani, din satul Lacul Babei, comuna Bogdana, a aşteptat ca mama ei să plece la biserică, după care a şters-o la Bucureşti, la amicul virtual. A fost dată în urmărire naţională, dar cel care a găsit-o, la patru zile de la dispariţie, a fost fratele ei, nu poliţiştii. Aşa cum bănuiau şi părinţii, fata a fost găsită exact în capitală.

Cazuri celebre

„Una dintre principalele cauze ale plecării minorelor de la domiciliu o constituie relaţiile de prietenie cu băieţii. De cele mai multe ori, aceste relaţii nu sunt agreate de familie şi, în lipsa unui dialog pe această temă, minorele aleg soluţia de a pleca de acasă cu tinerii, în diverse locaţii sau în alte localităţi. Unele revin în scurt timp la domiciliu sau sunt identificate de poliţişti în urma cercetărilor efectuate în anturajul acestora”, a menţionat reprezentantul IPJ Vaslui.
Un astfel de caz a ajuns în atenţia poliţiştilor la începutul lunii august. „Protagonistă” este o elevă de 14 ani, tot din comuna Bogdana, care, urmare a faptului că părinţii săi sunt mai severi, a dispărut de acasă pentru a merge la o petrecere organizată de nişte prieteni în Vaslui. Iniţial, părinţii au crezut că fata a plecat la discoteca din sat, însă când au văzut că nu mai vine, s-au îngrijorat şi au cerut sprijinul poliţiştilor. În urma mediatizării cazului, adolescenta şi-a văzut poza în ziar şi şi-a dat seama că plecarea ei nu a rămas fără consecinţe. Imediat, a revenit în comună, iar la Postul de Poliţie Bogdana a povestit că, ştiind că părinţii nu-i dau voie să meargă, a plecat fără aprobarea lor.
În cazul băieţilor, cauzele plecării de la domiciliu nu au ca principal impuls sexualitatea. Ei dispar de acasă fie din spirit de aventură (în unele cazuri, le place să meargă cu trenul prin ţară), fie din cauza problemelor şcolare, când ştiu că părinţii nu-i înţeleg sau îi pedepsesc pentru lipsa de preocupare pentru învăţătură. Unii ajung chiar în alte localităţi sau judeţe cu scopul de a fura sau de a cerşi, iar alţii, care provin din familii dezorganizate sau asistă la certuri frecvente între părinţi, vor să „evadeze”.
De departe, cel mai celebru şi mediatizat caz este cel al adolescentei Adriana Elena Motaş, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnologic „Al.I. Cuza” Bârlad. Ea nu ar fi ajuns în atenţia mass-media dacă nu ar fi fost legată de Octavian Marcu, un renumit chirurg bârlădean. Acesta, acum în vârstă de 42 de ani, este cunoscut şi datorită faptului că, în 2012, a candidat atât la Primăria Bârlad, cât şi pentru un fotoliu în Parlamentul României. Şi în prezent, cazul este în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale.
Cel mai vechi caz însă este al unei fetiţe din Bârlad, care a dispărut în octombrie 1992 şi care, atunci, avea patru ani. Tot la capitolul vechime, mai sunt de amintit un băiat din comuna Blăgeşti, dispărut în octombrie 1999, când avea 11 ani, o fetiţă din Vaslui, dată dispărută în martie 1997, tot la 11 ani, şi un băiat din Vaslui cu sindromul Down, dispărut în februarie 2000, pe când avea 12 ani. În cazul acestuia, la cererea fratelui său, Judecătoria Vaslui a dat o sentinţă prin care l-a declarat mort.

Poliţia recomandă

„În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut, verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă minorul nu se află la aceştia şi anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia, prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren! Este foarte important să vă stăpâniţi firea pentru a putea oferi poliţiştilor toate detaliile care îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp. Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare, câteva fotografii recente ale copilului, o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva, descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa, împrejurările în care a dispărut, profilul său psihic şi moral, starea de sănătate. De asemenea, trebuie să puteţi furniza datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini), o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locurile pe care obişnuia să le frecventeze, adică orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa)”, sunt câteva dintre recomandările făcute de agent principal Alina Tonică.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stiri din aceeasi categorie

  • Băiatul răpit în plină stradă în municipiul Vaslui la începutul lunii iulie nu a fost găsit nici acum de către poliţişti
  • Caravana Unirii va pleca astăzi spre Vaslui, ca apoi să înceapă a zecea etapă a deplasării: Vaslui – Iaşi
  • În cadrul Zilele Culturale ale Vasluiului, cinefilii au vizionat gratuit , filmele “Enigma Otiliei”, “California Dreamin’ “, “A fost sau n-a fost ? „ și „O vară de neuitat”
  • Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, au bătut toate recordurile, cel puțin la nivel de județ, în ceea ce privește numărul de artiști care au evoluat pe scena din Centru Civic
  • Nu mai puțin de 23 de comune din județul Vaslui vor avea dispensare medicale moderne, construite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)
  • În urma scandalului cu împuşcături în plină stradă de la Bârlad, doi dintre bărbaţii implicaţi au fost reţinuţi
  • Alexandru Arşinel şi Vasile Moraru vin la Festivalul „Constantin Tănase”
  • Un elev de clasa a XII-a de la Liceul ”Emil Racoviță” a fost câștigătorul din acest an al proiectului ”Primar pentru o zi” lansat de către autoritățile din municipiul Vaslui
  • Intervenția telefonică a lui Dumitru Buzatu de la Antena 3 a fost încheiată brusc de prezentatoarea emisiunii, deoarece i se împleticea limba (Video)
  • Cei 250 de angajații ai Penitenciarului Vaslui au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat în semn de nemulțumire față de neplata orelor suplimentare efectuate