class="single single-post postid-24435 single-format-standard">

Cele mai frumoase parcuri ale Moldovei (foto)

DSCF6225gfdhh

Puţine localităţi din nord-estul ţării se pot lăuda că au parcuri frumoase * despre unele aşezări chiar se poate spune că sunt îngropate în betoane şi oamenii ar dori să aibă câteva zone de verdeaţă, fără să mai aibă şi pretenţia unor amenajări peisagistice

Vasluiul se poate lăuda că are unul dintre cele mai frumoase parcuri din Regiunea de Nord-Est. Este vorba despre Copou, un frate mai mic al celebrului parc din Iaşi, care se întinde pe o suprafaţă de zece hectare. Parcul este unul dintre cele mai tinere şi mai frumoase din Moldova. Cei osteniţi găsesc aici liniştea de care au nevoie, se bucură de spectacolul floral şi pot respira aer proaspăt, departe de zgomotul oraşului.

Pe banca de la Poarta Veche…
Fie că vor să respire aer curat, să citească sau să facă mişcare, tot mai mulţi cetăţeni îşi îndreaptă paşii spre grădina publică. Sunt mai mult decât încântaţi de cum arată acest colţ de verdeaţă şi linişte. Nostalgia zilelor de altădată este amintită de prezenţa foişorului unde, înainte de anul 1989, cânta muzica de fanfară. Acordurile răsună şi astăzi, dar pe o estradă construită recent.
„În anii copilăriei mele, Copoul era o pădure deasă de copacii şi boscheţi care nu lăsau nici măcar lumina zilei să treacă, bănci rupte, alei murdare. O imagine pe care astăzi nu doar că nu o regăsesc, dar nici nu mai pot să o văd clar cu ochii minţii. Ori de câte ori sufletul are nevoie de hrană şi linişte, fug în Parcul Copou, aici este locul unde pot să-i spun celei dragi că o iubesc”, a spus Iulian Manole, un vasluian îndrăgostit de frumos. Pe banca de la Poarta Veche cuvintele se agaţă de petalele florilor şi rămân să înconjure amintirea clipei trecute, alţi îndrăgostiţi şi anii ce se vor scurge ca semn de legământ.
Cum să nu adori parcul în care bunicii merg ţinându-se de mână sau îşi privesc cu dragoste şi grijă nepoţii? „Sunt vasluian şi poate sunt pătimaş când vorbesc de oraşul meu şi mai ales de Parcul Copou. Sufletul meu freamătă când sunt întrebat de Copou şi mi-am adus prietenii din alte oraşe să vadă parcul. Admiraţia şi laudele lor mi-au umplut inima de bucurie”, a spus Radu Bobică.
12 ore de muncă zilnică
20 de persoane şi câte 12 ore de muncă zi de zi. Aşa se explică modul în care parcul arată permanent impecabil. La toate astea se adaugă munca oamenilor de la Sere, unde sunt crescute şi îngrijite cu migală zeci de specii de flori. „Avem zeci de specii de flori şi arbuşti. Mai deosebit este arborele lalea, liliacul cu cele şase nuanţe alb cu roz, violet, alb cu violet, rododendroni. În parcul japonez sunt arţari şi două specii de bonsai”, a spus Cezar Bahrim, inginer la Spaţii Verzi. Nu există un peisagist care să se ocupe de amenajarea parcului. Toţi cei de la Spaţii Verzi sunt creatorii. Se documentează, trag cu ochiul şi la alţii şi aleg tot ceea ce se poate pune în practică şi la Vaslui. „Avem şi un tânăr inginer de perspectivă, Andrei Luca. El se ocupă permanent de parc. De fapt, tot ce se vede este munca a 20 de oameni care lucrează câte 12 ore pe zi. Florile sunt din producţia noastră proprie, din sere. Îmi place totul în parc. Am văzut cum o pădure sălbatică se transformă, ca în poveşti, în ceva minunat”, a spus Cezar Bahrim, inginer la Spaţii Verzi.
„Pentru mine, parcul este o oază de linişte. Este locul la care am muncit alături de cei de la Goscom. O părticică din mine a rămas aici . Este cel mai frumos parc din Moldova şi va continua să fie”, a spus viceprimarul Daniel Neacşu.

Veveriţele, ultima atracţie
În ultimii şase ani, parcul a suferit transformări radicale, devenind una dintre cele mai frumoase grădini publice din ţară. Înfiinţat în urmă cu 27 de ani, Parcul Copou este legat de numele fostului primar al Vasluiului, generalul Ion Răşcanu. Mult timp, însă, acest parc a zăcut în paragină. Începând cu 2006, investiţiile în această grădină publică au fost făcute în mod susţinut, în anul 2010 fiind modernizat pe jumătate din suprafaţă. Edilii au amenajat până acum un parc de joacă, alei, un parc chinezesc şi un teren de tenis. De atunci, an de an, imaginea parcului a suferit importante modificări de imagine, continuându-se seria de cosmetizări şi de plantări. „Mai vrem să amenajăm încă două hectare de parc. De această dată ne gândim la ceva mai special. Va fi ceva cu luciu de apă. Ne vom sfătui cu specialişti pentru a şti exact cum va arăta proiectul”, a spus primarul Vasile Pavăl.
De la sfârşitul anului trecut, Parcul Copou are locuitori noi. Este vorba de câteva perechi de veveriţe pe care municipalitatea vasluiană le-a achiziţionat printr-un proiect de modernizare a grădinii publice. Acum sunt ferite de ochii curioşilor pentru a reuşi să se acomodeze în noul mediu, dar în curând vasluienii le vor putea hrăni cu alune, nuci sau fructe.
Frumusețe și istorie: Parcul Mihai Eminescu
La Botoşani, toţi ce caută odihnă aleg Parcul Mihai Eminescu, una din cărţile de vizită ale municipiului. Fosta Grădină publică Vârnav, parcul este un adevărat furnicar în zilele însorite, fiind vizitat de mii de oameni. Lacul din centrul parcului, fântâna arteziană, hidrobicicletele şi bărcile, rondul cu statuile personalităţilor botoşănene, care pe lângă cei patru mari Eminescu Enescu, Iorga şi Ștefan Luchian, mai cuprinde multe alte nume grele are istoriei României, cele două foişoare şi locurile de joacă pentru copii reprezintă cea mai frumoasă zonă de recreere a botoşănenilor.

Parcul Eminescu a fost deschis în 1869 şi purta numele Grădina Publică Vârnav. Încă păstrează câţiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu, care în ultima parte a vieţii sale şi-a petrecut timpul aici. În 1932 aici a fost pus bustul lui Mihai Eminescu, fiind opera sculptorului Ion Georgescu, monument ce fusese amplasat în 1890 în faţa Şcolii Marchian.
Un nou loc de joacă a fost construit de municipalitate în acest an. „Locul vine pentru a întregi Parcul Eminescu şi este o zonă destinată copiilor și părinţilor acestora”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Copoul Junimii şi Parcul Trandafirilor
Nu am putea vorbi despre parcuri fără a aminti de Grădina Copou, cel mai vechi parc din Iași. A fost amenajat în anii 1833-1834, sub îndrumarea domnitorului Mihai Sturza. În centru avea Obeliscul cu lei, numit iniţial „Monumentul Legilor Constituționale”, ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova.

Parcul Trandafirilor, atestat ca și grădină publică încă din 1850, este cel mai vechi parc din Bacău și al treilea ca mărime, după Parcul Cancicov şi Parcul Catedralei. Împodobit de mii de trandafiri multicolori, parcul adăposteşte şi salcia sub care a creat poetul George Bacovia, marcată printr-o placă memorială, precum și un exemplar rar din specia Ginko biloba.

Amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu, în centrul municipiului este considerat unul foarte romantic iar vegetaţia bogată şi ambianţa plăcută oferă un cadru de vis pentru cei care adoră plimbările în aer liber. A fost modernizat în 2007 fiind schimbate lampadarele și stâlpii de iluminat, s-a aranjat un foişor şi o fântână arteziană, precum s-au schimbat și pavelele aleilor. Aşadar, dacă nu v-aţi făcut planuri de week-end, puteţi alege să vă relaxa într-un din parcurile frumoase ale Moldovei. O ieşire în aer liber este oricând binevenită.
Simona POP

„De câte ori am nevoie de linişte şi vreau să mă relaxez mă duc şi mă plimb prin Parcul Copou. Aici, îmi încarc bateriile” – prefectul Vasluiului, Andrei Puică

„O dată la două zile trec prin parc. Uneori chiar şi în fiecare zi. Creează dependenţă. Trec să văd ce se mai poate îmbunătăţi, cum sunt florie, dacă e curăţenie. Nu că nu aş avea încredere în oamenii de aici, dar plăcerea de a mă plimba pe alei este deosebită” – primarul Vasile Pavăl

Învelit într-o adevărată pădure de copaci, Copoul se numea la începutul îndelungatei sale existenţe „Podu Verde”, căci trecea printre vii, grădini și livezi străpunse ocazional de acoperişul unui conac boieresc. În parc se află şi Teiul lui Eminescu, în apropierea căruia se întinde Aleea Junimii.

foto:vasluion.ro

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

(Galerie foto)

Click pe fotografie pentru zoom..

 

 

Related posts:

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>