class="single single-post postid-34097 single-format-standard">

Centrul Vasluiului, luat cu asalt de mascati, ursi si capre

festivalul-datini-si-obiceiuri-0218

SPECTACOL MARATON… Vãlãretul, Jienii, Jocuri cu mãsti, plugusorul, colinde traditionale sau religioase. De toate acestea au avut parte miile de vasluieni care au mers, ieri, în Piata Civicã, pentru a asista la Festivalul “Datini si obiceiuri”. Circa 30 de formatii din judetul Vaslui au evoluat, de-a lungul zilei, pe scena din centrul orasului. Spre bucuria vasluienilor, spectacolul a tinut aproape nouã ore, terminându-se în jurul orei 19:00.

Evenimentul a început la ora 10:00, în Parcul Copou, parada alaiurilor plecând, apoi, pe traseul str. Mihail Kogãlniceanu – Cinema “Independenta” – str. Stefan cel Mare si s-a oprit în Piata Civicã. În deschidere, a evoluat formatia “Trandafir de la Moldova” de la Husi, reunitã cu Ansamblul “Hora Vasluiului”. Anul acesta au participat 30 de formatii doar din judetul Vaslui, însumând circa 1000 de participanti. Colindãtorii prezenti au reprezentat Husul, Vasluiul sau comune precum Berezeni, Vetrisoaia, Gârceni, Lãlesti-Puiesti, Ivãnesti, Perieni, Dragomiresti, Codãesti, Bogdãnesti, Todiresti, Rebricea, Tãtãrãni, Pungesti, Vulturesti, Ibãnesti, Fâstâci-Cozmesti, Bãlesti-Cozmesti, Zãpodeni, Moara Domneascã, Osesti, Solesti, Vãleni, Lipovãt, Muntenii de Sus si Puscasi. Prin numerele prezentate, formatiile prezente au demonstrat nu numai dorinta de a pãstra vii traditiile de sãrbãtori de pe meleagurile vasluiene, ci si respect pentru portul popular.

“Capra pe prãjini”, la înãltimi, si la propriu, si la figurat

Cele câteva mii de vasluieni, care s-au adunat, ieri, în Piata Civicã, au putut vedea, astfel, mascati, ursi, capre si multe alte personaje specifice traditiilor de iarnã din zona Moldovei. La fel ca în anii anteriori, s-au remarcat vãlãretele de la Ivãnesti si Rafaila, nu doar prin programul artistic prezentat, ci si prin frumusetea si tinuta artisticã. Reprezentatii deosebite au avut si colindãtorii de la Ivesti, Pungesti si Berezeni. “Caprele de prãjini” i-au impresionat si ele pe spectatorii veniti sã-i admire pe colindãtori si urãtori, nu putini fiind cei care au rãmas alãturi de acestia pânã la finalul spectacolului. Anul acesta, a fost un spectacol maraton, desfãsurându-se pe parcursul a nouã ore. Festivalul “Datini si obiceiuri de iarnã” este la a XXXIV-a editie si este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, Consiliul Judetean Vaslui si Primãria Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>