class="single single-post postid-7104 single-format-standard">

Conbetas, tun de 2,3 milioane euro!

drum

Un scandal care ajunge la DNA

UN NOU SCANDAL… Dupã mai bine de jumãtate de an de la incendiul care a mistuit Primãria Mironeasa, din judetul Iasi, procurorii au stabilit pe parcursul cercetãrilor documente false cu numele unei firme de constructii din judetul Vaslui. Primãria comunei Mironeasa a ars tocmai în perioada în care aceastã institutie organiza o licitatie trucatã pentru selectarea unei societãti apartinând omului de afaceri Ciprian Safir în vederea implementãrii unui proiect de infrastructurã în valoare de circa 2,3 milioane euro.

Au trecut apoape zece luni de la incendiul care a devastat Primãria Mironeasa, desi clãdirea era nouã. Procurorii ieseni au dezlegat misterul din jurul acestui eveniment, în care au fost distruse o serie de documente oficiale, fiind de pãrere cã incidentul nu a fost întâmplãtor. Iarna trecutã, când s-a întâmplat nenorocirea, Primãria Mironeasa organiza o licitatie în vederea finalizãrii unui proiect de infrastructurã în valoare de 2,3 milioane euro, finantat de Uniunea Europeanã prin Mãsura 322 – dezvoltarea infrastructurii si promovarea traditiei în zona ruralã. Pe mãsura ce cercetãrile au avansat, procurorii DNA Iasi au putut constata cã, dupã ce s-a finalizat licitatia, Primaria Mironeasa a încheiat contract pentru asfaltarea drumului Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa cu firma de constructii Conbetas SRL din Vaslui, lucrãrile de modernizare fiind finantate din fonduri europene. Societatea apartine cunoscutului om de afaceri vasluian, Ciprian Safir. Valoarea contractului încheiat cu aceastã firmã a fost de 34 miliarde lei vechi. Imediat dupa încheierea contractului, Primãria Mironeasa a plãtit firmei respective integral lucrãrile, desi nu-si fãcuse treaba decât pe jumãtate. Pentru a plãti firmei respective banii, a fost încheiat în fals un proces verbal de receptie finalã a lucrãrilor. Astfel, în documente s-a stipulat faptul cã drumul era asfaltat, desi pe carosabil era numai pãmânt si piatrã. Procurorii spun cã valoarea estimatã a prejudiciului este de circa 18 miliarde de lei.

DNA este pe fir în acest caz de fraudã

Proiectul pentru asfaltarea drumului a trecut prin mai multe licitatii dubioase pânã sã fie adjudecat de firma vasluianã Conbetas SRL. Investitia în valoare de 2,3 milioane euro, implementatã initial în 2007 prin fosta agentie SAPARD, viza modernizarea drumului comunal care lega localitãtile Mironeasa- Ursita – Schit Hadambu pe o lungime de circa nouã kilometri, dar si achizitionarea de utilaje pentru întretinerea drumurilor. Era vorba de un autogreder, un tractor cu remorcã si o cisternã. Suma alocatã pentru achizitia de utilaje era de 250.000 euro, diferenta fiind repartizatã modernizãrii drumului. Desi proiectul a fost aprobat în anul 2007, implementarea nu s-a finalizat nici astazi si singurul de la acea vreme care nu a fost înca receptionat. Prin intermediul nenumãratelor licitatii organizate prin încãlcarea legii, se urmãrea selectarea firmelor care trebuiau sã furnizeze utilajele si sã asfalteze drumul. Din aceastã cauzã, o mare parte dintre aceste licitatii trucate au fost anulate de SAPARD. Una dintre ele a fost organizatã pe 15 decembrie 2007, lucrãrile fiind adjudecate de firma Grãdinariu Import Export SRL. Agentia SAPARD a anulat aceastã licitatie deoarece s-a constatat cã Primãria Mironeasa avusese o întelegere prealabilã cu SC Gradinariu Import Export SRL si ca au fost introduse în caietul de sarcini mai multe prevederi discriminatorii care avantajau numai aceastã firma. De exemplu, a fost introdusã obligativitatea ca firmele participante sã aiba o serie de certificate de calitate pe care numai Grãdinariu Import Export SRL le detinea. Licitatia s-a repetat însã aceeasi firmã a participat singurã si a câstigat. Au urmat mai multe licitatii în vederea asfaltãrii drumului. Pentru cã erau pline de nereguli, ssi acestea au fost anulate de Consiliul National de Contestare a Licittiilor, iar unele fac si astãzi obiectul unor procese în instantã. Doi ani mai târziu, licitatia pentru asfaltarea drumului a fost adjudecatã de firma Clif SA din Constanta. Aceasta a turnat un kilometru de asfalt dupã care nu a mai continuat lucrarile. De aceea, în toamna anului trecut, Primaria Mironeasa a trebuit sã organizeze o nouã licitatie, adjudecatã de SC Conbetas SRL.

Related posts:

Sursa: Vremea Noua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>