class="single single-post postid-32652 single-format-standard">

Constructiile si textilele, pariurile pierdute ale economiei vasluiene

1315580733muncitoare.textile.confectii_b

Motoarele economiei judetului Vaslui gâfâie. În timp ce sectorul constructiilor si agricultura se confruntã cu o lipsã acutã de lichiditãti, operatorii din industria textilelor întâmpinã, la rândul lor, dezechilibre majore. Comenzile, atât în tarã, cât si la export, s-au prãbusit: partenerii europeni traditionali renuntã la contracte ferme iar facturile externe sunt decontate cu întârzieri foarte mari. Pentru cã tot mai multe firme nu îsi mai pot achita obligatiile curente la stat, Fiscul se vede obligat sã apeleze tot mai des la procedura de executare silitã.

Agentii economici din judetul Vaslui isi achitã tot mai greu obligatiile financiare la bugetul consolidat al statului. Întarzierile la plata obligatiilor curente sunt de panã la 60 – 90 de zile dupã termenele scadente de platã. Nelu Sava, directorul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui, a precizat, ieri, cã firme cu o pondere importantã in realizarea veniturilor bugetare nu isi (mai) pot onora la termen obligatiile de platã. Este vorba despre unitãti agricole sau din constructii cu intarzieri mari la platã, deoarece folosesc resursele financiare de care dispun pentru lucrãri de sezon. „Sectorul constructiilor civile si industriale se confruntã cu restrangerea pietei, motivatã de lipsa lichiditãtilor si accesul dificil la creditele bancare. În industria usoarã (confectii si tricotaje) lipsesc comenzile atat pentru export, cat si la intern. Se inregistreazã intarzieri mari la decontarea facturilor externe, rezilierea contractelor cu parteneri traditionali din statele membre UE sau diminuãri severe ale cantitãtilor de produse contractate”, a explicat Nelu Sava. În ciuda acestor probleme, Finantele Publice Vaslui se situeazã pe locul al III-lea intr-un clasament privind gradul de colectare a programului de incasãri stabilit de ANAF. La nivel national, pentru trimestrul I al acestui an, AJFP Vaslui se situeazã pe locul 15 din 43 unitãti fiscale la programul de incasãri stabilit de ANAF.

Peste 11% din venituri, rod al executarilor silite!

În primele sase luni ale anului, Fiscul a demarat mai multe actiuni in vederea recuperãrii arieratelor. Astfel, au fost comunicate 16.681 de somatii cãtre operatorii economici cu datorii la buget, in valoare totalã de 127,2 milioane de lei. De asemenea, au fost infiintate 5.421 popriri asupra disponibilitãtilor din conturile bancare, pentru suma de 24,2 milioane lei, fiind instituite 840 popriri la terti, pentru suma de 3,3 milioane lei. Nu in ultimul rand, au fost aplicate 60 de sechestre pe bunuri mobile si imobile, in valoare de 10,7 milioane de lei. „La incheierea primului semestru din acest an, din valorificarea mãsurilor de executare silitã au rezultat incasãri in valoare de 41,3 milioane de lei. Încasãrile din executare silitã au reprezentat 11,38% din totalul incasãrilor realizate la bugetul general consolidat”, a spus Nelu Sava. În cadrul etapelor procedurii de executare silitã au fost organizate 69 de licitatii publice pentru valorificare bunurilor mobile si imobile seche strate, fiind valorificatã suma de 177.443 lei.

Peste 362 milioane de lei colectate la visteria statului

În primele sase luni ale anului, AJFP Vaslui a incasat venituri in sumã totalã de 362,9 milioane lei. La bugetul de stat, incasãrile au fost de 148,9 milioane lei, iar la bugetul asigurãrilor sociale de stat, s-au colectat 141,6 milioane lei. Tot in prima jumãtate a anului, Fiscul a colectat la bugetul asigurãrilor sociale de sãnãtate 67,3 milioane de lei, iar la bugetul de somaj, alte 5 milioane lei. „Veniturile colectate in semetrul I din 2015 au mai mari cu 21,1 milioane lei fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Veniturile bugetului de asigurãri sociale de stat au inregistrat o diminuare cu 7,7 milioane lei fatã de perioadã similarã din 2014, scãdere influ en tatã de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea vãrsã – mintelor efectuale la Pilonul II de pensii”, a mai spus Nelu Sava.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>