class="single single-post postid-33843 single-format-standard">

Contractele de deszãpezire pe drumurile din judetul Vaslui, controlate la Guvern

utilaj-deszapezire-birlad-tutova9154-copy

Prefectul judetului Vaslui, alãturi de presedintele CJ Vaslui si de cei 86 de primari de comune, orase si municipii, vor trebui sã prezinte, în mod public, toate contractele de deszãpezire pe care le au încheiate cu firme de profil, atât la nivelul Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale, pentru drumurile nationale din judet, cât si pentru drumurile judetene si cele din interiorul localitãtilor. Cel care a solicitat acest lucru este premierul Dacian Ciolos, pentru ca populatia sã stie pe cine sã dea vina, atunci când drumarii nu-si fac treaba. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobã, i-a cerut prefectului Andrei Puicã sã publice pe pagina proprie de internet a institutiei o situatie cu toate contractele de deszãpezire care sunt în derulare. În timp ce copiii suferã din lipsa zãpezilor, sefii de la Consiliul Judetean sunt extrem de multumiti si spun cã vor face economii însemnate la buget, dacã zãpada ne ocoleste în acest an!

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobã, a cerut ca, pânã astãzi, la nivelul fiecãrui judet, inclusiv în judetul Vaslui, Prefecturile sã publice pe paginile proprii de internet o situatie cu toate contractele de deszãpezire care sunt în derulare, pe toate cele trei paliere: cele încheiate de CNADNR pentru drumurile nationale, europene si autostrãzi, cele încheiate de Consiliile Judetene pentru drumurile judetene si cele încheiate de cãtre primãrii pentru drumurile comunale. Anuntul vine ca urmare a deciziei primului-ministru de asigurare a transparentei activitãtii autoritãtilor publice, desi s-a constatat cã, de la ultima întâlnire a Comandamentului de iarnã, gradul de pregãtire a autoritãtilor pentru perioada de iarnã este mult îmbunãtãtit, fiind înregistrate progrese importante. Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat cã, potrivit prevederilor Hotãrârii de Guvern nr. 925/2006, pentru aplicarea Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr. 34/2006 privind achizitiile publice, la finalizarea contractelor, autoritãtile contractante sunt obligate sã transmitã Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice documentele constatatoare privind modul de îndeplinire a obiectivelor, în acest mod fiecare autoritate urmând sã stie care sunt operatorii economici care nu si-au îndeplinit obligatiile contractuale. Conform acestei prevederi legale, operatorii care nu si-au îndeplinit obligatiile contractuale pot fi exclusi de la participarea la alte proceduri de achizitie privind deszãpezirea. Pentru buna functionare a Comitetului National pentru Situatii de Urgentã, la nivelul ministerului, pe perioada de iarnã, permanenta va fi asiguratã la nivel de ministru si secretari de stat, ministrul afacerilor interne solicitând ca si la celelalte ministere si autoritãti din teritoriu, permanenta sã fie asiguratã la nivel de conducere.

Corneliu Bichinet considerã cã este o initiativã bunã: “Cine a gresit sã plãteascã, nu încape discutie”

În judetul Vaslui, pentru drumurile judetene si comunale, în ultimii patru-cinci ani, s-a stabilit o sumã de 2 milioane de lei la deszãpeziri, însã niciodatã nu s-a cheltuit întreaga sumã. “Este foarte bine cã primul ministru Dacian Ciolos se ocupã de contractele de deszãpezire din Bucuresti si de prin judete. Aceastã atributie, de a stabili contracte cu firme de specialitate, revine, însã, unitãtilor administrativ-teritoriale. Toatã lumea vorbeste despre ce se petrece în tarã, când milioane de euro se cheltuie pentru împrãstierea zãpezii. Au apãrut adevãrati “monstri” ai deszãpezirilor, care au “câstigat” licitatii pe tronsoane mari de drumuri nationale. Cei care au fraudat în vreun fel, sã dea socotealã, nu încape discutie aici. Referitor la judetul Vaslui, probabil cã, dintre toate judetele din România, cheltuim cei mai putini bani pentru pregãtirea drumurilor pentru sezonul rece si deszãpezirea efectivã. Avem contract multianual cu societatea Lucrãri Drumuri si Poduri SA si nu au fost niciodatã identificate sau bãnuite lucruri necurate si nici nu va fi cazul în judetul nostru. Asta nu înseamnã cã LDP nu poate sã-si perfectioneze activitatea”, spune vicepresedintele Consiliului Judetean, Corneliu Bichinet.

LDP Vaslui pregãteste montarea primelor parazãpezi

În timp ce premierul cere sã se publice contractele la deszãpeziri, la Vaslui, societatea Lucrãri, Drumuri si Poduri (LDP), unitate din subordinea Consiliului Judetean, va monta în câteva sãptãmâni parazãpezi pe principalele drumuri judetene, în zonele în care, an de an, se produc blocaje, pe timpul iernii. Conducerea CJ Vaslui va achizitiona, de la bugetul judetului, o cantitate importantã de parazãpezi. În aceastã perioadã, specialistii de la LDP, împreunã cu primarii din zonele în care, în fiecare iarnã, se produc blocaje – Rosiesti, Vutcani, Arsura, Ghermãnesti, Codãesti, Dãnesti, Tanacu, Murgeni, Mãlusteni, Dimitrie Cantemir, Hoceni etc. – fac mãsurãtori pentru a vedea un necesar de parazãpezi pentru portiunile de drum în care troienele blocheazã traficul, spune directorul LDP, Adrian Cotigã. Va fi pentru prima datã, dupã 1989, când în judetul Vaslui se vor monta parazãpezi pe drumurile judetene si comunale, mai ales cã, în anii trecuti, au fost situatii când comunitãti întregi au fost blocate de troienele de câtiva metri înãltime. “Considerãm cã suntem pregãtiti pentru a face fatã oricãror probleme în iarna care urmeazã”, spune presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care sprijinã initiativa de a monta parazãpezi pe drumurile judetene cu probleme.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>