class="single single-post postid-8040 single-format-standard">

Copil cu Sindrom Down în comã, dupã ce s-a înecat cu o napolitanã

4

Un copil de 5 ani, de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluzivã «Constantin Pufan», din Vaslui (fosta Scoala specialã de surdo-muti, n.r.), a ajuns, ieri, în stop cardio-respirator la spital dupã ce s-a înecat cu o napolitanã. Dupã ce a resuscitat, copilul a fost transferat în comã la un spital din Iasi.

“Copilul încerca sã mãnânce o napolitanã. A început initial sã plângã, si atunci cadrele didactice si infirmiera s-au alarmat. Practic, s-a intervenit din primul minut: a fost sunatã Ambulanta, a fost chematã asistenta medicalã pe care o avem, iar aceasta a intervenit scotându-i din guritã napolitana, din care abia muscase. Vorbim însã de un copil cu probleme medicale, chiar mama sa, pe care am sunat-o si a venit imediat, spunându-ne cã micutul se mai îneca si acasã. De la noi, copilul a plecat constient, si nu mai stiu ce s-a întâmplat pe urmã. Oricum, nu este cazul de neglijentã si nu se impune sã cãutãm vinovati pentru o situatie care se putea întâmpla oricând si oriunde”, ne-a declarat Gena Cornelia Stupu, directorul CSEI “Constantin Pufan”, din Vaslui. Medicul urgentist care l-a resuscitat pe copil confirmã spusele directoarei centrului. “Initial, s-a crezut cã bãietelul s-a înecat cu un bol alimentar. A fost aspirat si i s-au fãcut manevrele de resuscitare, pentru cã era în stop cardio-respirator. La Iasi, a fost trimis stabilizat, dar în comã. Nu stiu dacã în acest caz putem vorbi de neglijentã. Minorul despre care vorbim este un copil cu Sindrom Down, iar copiii cu afectiuni psihomotorii nu stiu cum sã înghitã si au tendinta de a bãga în gurã îmbucãturi foarte mari. De aceea, riscul de a se îneca este foarte mare în cazul lor. Pãrintii stiu acest lucru si îi supravegheazã întodeauna. În acest caz, pentru cã micutul nu a înghitit napolitana, vorbim mai degrabã de un spasm glotic, la fel de des întâlnit în cazul persoanelor cu afectiuni psihomotorii”, ne-a precizat medicul urgentist care l-a stabilizat pe micutul trimis la Iasi.

Ce este Sindromul Down?

Sindromul Down este o boalã geneticã permanentã, din cauza cãreia o persoanã se naste cu anumite trãsãturi fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gât scurt si un grad de întârziere mintalã (retard psihic). Desi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacientilor pot duce o viatã normalã, activã. Mersul, statul în sezut, statul în picioare si vorbitul sunt repere atinse într-un timp mai îndelungat decât în cazul altor copii. Însusirea abilitãtilor de bazã, precum deprinderea de a mânca de unul singur si de a se îmbrãca independent, implicã mai mult timp pentru copiii cu Sindromul Down. Medicii recomandã integrarea copilului mic într-un program de interventie precoce, dezvoltarea copilului putând fi promovatã prin intermediul diferitelor oportunitãti de învãtare si socializare.

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>