class="single single-post postid-32099 single-format-standard">

Criză de medici

PrimariaMurgeni.1024x768.copy

În oraşul Murgeni, unde este singurul spital din judeţ pentru bolnavii cu afecţiuni psihice, timp de 22 de ani a lucrat un singur medic psihiatru. Abia anul trecut a venit şi un al doilea, însă chiar şi aşa sunt mai puţini de jumătate din cât ar fi necesar. Managerul unităţii, Ionel Carp, spune că rezidenţii care iniţial promit că vor veni pe post pleacă rapid, pentru că oraşul este mic şi sărac. Nici măcar locuinţele de serviciu nu-i motivează să rămână.
Florin Stoian este unul dintre cei doi medici psihiatri care lucrează la Spitalul Murgeni. A venit aici în urmă cu aproape cinci ani şi, până anul trecut, a trebuit să facă singur faţă celor peste 110 bolnavi. Acum, are un coleg, însă declară că munca este tot istovitoare, mai ales că zilnic face naveta, 80 de kilometri dus-întors, de la Bârlad.
”A fost destul de solicitant, încă de la început, chiar un pic m-am panicat. Am mare nevoie de colegi. Din păcate, cei mai mulţi optează pentru posturi în oraşe mari”, povesteşte tânărul.
Potrivit legii, un medic psihiatru ar trebui să aibă în îngrijire cel mult 25 de bolnavi. La Murgeni însă, medicii au de două ori mai mulţi. Spitalul ar mai avea nevoie de încă trei specialişti.
”De-a lungul anilor, am avut scoase la concurs şi au fost şi ocupate posturi de medici rezidenţi pentru spitalul Murgeni, dar la terminarea rezidenţiatului vin, văd unitatea şi ne spun la revedere”, a declarat Ionel Carp.
Nici salariul nu-i motivează.
”2.000 de lei este salariul unui debutant. Medicul psihiatru nu face numai psihiatrie, face şi medicină internă, şi pediatrie, şi chirurgie, şi ginecologie, în funcţie de cazurile care se prezintă la compartimentul de gardă”, explică Lilica Oţel, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Murgeni.
Conducerea spitalului a amenajat o locuinţă de serviciu ca să-i scutească pe medici de navetă sau chirie, dar tot fără succes.
”Avem în momentul de faţă două apartamente pe care le putem pune la dispoziţie. Dacă vor veni alţi medici care să ceară locuinţă, am avea”, ne-a declarat Ioan Buta, primarul oraşului Murgeni.
Conducerea Spitalului de Psihiatrie are însă o speranţă. Un tânăr rezident aflat în anul al treilea va veni să profeseze aici.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>