class="single single-post postid-31288 single-format-standard">

De la an la an, istoria se repetă: Bârladul, sub ape!

inundatii-Bd-iulie-2015-2

La un an de la ultima mare inundaţie, multe străzi din Bârlad au fost, din nou, acoperite de ape. S-a întâmplat sâmbătă după-amiază, când o ploaie torenţială de o oră a inundat zeci de gospodării, case şi scări de bloc şi a dat dureri de cap şoferilor prinşi în trafic. Totul pentru că sistemul de canalizare pluvială nu a făcut faţă precipitaţiilor abundente.

Dintotdeauna, când vreo ploaie torenţială se abate asupra judeţului, o bună parte din Bârlad se transformă într-o nouă Veneţie, iar străzile, în canale navigabile, cu deosebirea că aici se circulă pe jos sau cu maşina, nu cu barca. Ultima dată când acest film s-a jucat la Bârlad a fost în iulie 2014, iar acum, la un an, scenariul s-a repetat. Sâmbătă după-amiază, puţin după ora 13, o rupere de nori a făcut prăpăd în multe zone ale oraşului, apa depăşind în unele locuri chiar şi jumătate de metru. Ca de fiecare dată, de vină este canalizarea pluvială – una din „investiţiile măreţe” realizate cu multe miliarde de lei vechi în mandatele primarului Constantin Constantinescu – ce nu a fost proiectată astfel încât să facă faţă căderilor masive de precipitaţii. Şi iată că zeci de curţi şi case din Bârlad, inclusiv curtea unicului furnizor de apă, SC Aquavas SA Bârlad, dar şi multe scări de bloc au fost inundate, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa şi mâlul cu ajutorul motopompelor. Cei surprinşi pe străzile Primăverii, George Enescu, Vărăriei, Carpaţi, Hotin, Alexandru Sahia, dar şi alte câteva străzi din centrul şi sudul oraşului, inclusiv Bulevardul Republicii în zona Confecţii şi Bulevardul Epureanu, au stat sub ape ore bune.
„În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, militarii Detaşamentului de Pompieri Bârlad şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe curţi şi locuinţe din Bârlad. Ca urmare a căderii unei cantităţi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt şi a configurării terenului, instalaţia de canalizare pentru ape pluviale nu a mai făcut faţă, creându-se astfel mai multe acumulări în Bârlad, pe străzile Căpitan Grigore Ignat, Lunei, Grahilor, Traian şi Alexandru Sahia. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Podul Înalt» al Judeţului Vaslui a intervenit cu 17 militari, trei autospeciale de intervenţie şi patru motopompe pentru evacuarea apei. Au fost afectate 24 de curţi şi opt locuinţe, apa ajungând prin unele locuri până la o înalţime de 30-40 cm”, ne-a declarat cpt. Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
În timp ce unii copii s-au bălăcit de plăcere sau de nevoie în apa până la genunchi, adulţii, atât pietoni cât mai ales şoferi, îi înjurau de mama focului pe cei din fruntea Bârladului, care au dat bani pe băncuţe şi gradene cu flori, dar au plătit lucrări de mântuială când a venit vorba de canalizarea menajeră şi pluvială. Oamenii erau indignaţi că plătesc taxe şi impozite „de oraş”, însă atunci când plouă mai tare, după ce apa se retrage şi rămâne doar mâlul, străzile pe care locuiesc se transformă în adevărate uliţe de ţară. Unii dintre ei au postat fotografii şi filmuleţe pe reţelele de socializare, dorind să arate lumii întregi cum se circulă în astfel de momente în Bârlad şi cât de sus ajunge.
Zilele următoare se va contabiliza valoarea pagubelor produse la nivelul Bârladului, listele cu toate obiectele distruse din gospodării şi locuinţe urmând să fie centralizate la nivelul Prefecturii Vaslui.

foto>obiectivvaslui.ro

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>