class="single single-post postid-28303 single-format-standard">

Două pete pe obrazul Vasluiului: Cinematografele, focare de infecţie

646x404

Fostele cinematografe vasluiene „Modern” şi „Independenţa” sunt de ani de zile două ruine în centrul oraşului, condamnate la degradare şi uitare. De ani de zile, nimeni nu le-a mai deschis uşile. Autorităţile locale recunosc că nu vor să se încurce cu cele două clădiri. Ar fi ca o piatră de moară la buget.

Cele două cinematografe din Vaslui construite pe timpul comunismului sunt adevărate focare de infecţie pentru populaţia din zonele unde sunt construite, în condiţiile în care au fost lăsate în paragină de către proprietar, respectiv Regia Naţională a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF).
Primarul de Vaslui, Vasile Pavăl, a afirmat că a transmis numeroase adrese către RADEF: “Sunt două imobile fără geamuri şi cu mizerie care se vede din exterior, creând disconfort pentru locuitorii din zonă. Mai sălăşluiesc pe acolo şi oamenii străzii, care au dat foc în sălile de spectacol. Noi nu avem cum să intervenim. Am transmis adrese la RADEF, i-am ameninţat şi cu amendarea, însă nu au reacţionat în niciun fel. Ca să rezolvăm problema, pentru că populaţia ne acuză pe noi, vom pune pancarte pe care vom scrie că nu sunt proprietatea primăriei”.
Deşi ar fi avut posibilitatea să le preia cu titlu gratuit de la RADEF, cu condiţia păstrării destinaţiei, autorităţile vasluiene au refuzat.
“Din păcate, nu s-a făcut nimic cu aceste cinematografe. Nu se înţelege un lucru: ei vor să ne plaseze două clădiri negestionate corect, în paragină, noi să investim în ele şi 20 de ani să păstreze acelaşi obiect de activitate. Noi nu putem aloca fonduri proprii când sunt multe alte proiecte prioritare pentru cetăţenii acestui municipiu. Nu ne-am fi permis să băgăm şase-şapte milioane de lei în reabilitarea lor pentru că vasluienii din zonele mărginaşe ale oraşului ne-ar fi reproşat că ei merg prin noroi, iar noi cheltuim bani pe filme. Dacă se va deschide un ghid de finanţare din fonduri europene, cu dragă inimă accesăm proiecte şi ne apucăm de lucru. Altfel, nu este nicio şansă”, a explicat primarul Pavăl.
Cele două cinematografe au mai funcţionat doar câţiva ani după Revoluţie, fiind închise din cauza lipsei de spectatori. Între timp, un mall din oraş a deschis două săli de cinema cu câteva zeci de locuri, însă şi la acestea au fost puse lacătele pe uşă din acelaşi motiv, al nerentabilităţii.
În municipiul Vaslui, doar bătrânii mai trăiesc nostalgia peliculelor derulate pe ecran panoramic.
„În tinereţe, ne duceam şi de trei ori pe săptămână la film. Acum, să fim serioşi, ai acasă televizor cu zeci de programe şi nu mai ieşi din casă. Pentru tineri, cred că ar fi bine să fie reabilitate aceste clădiri. E şi păcat de ele că se dărâmă”, a spus o vasluiancă.

foto:adevarul.ro

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>