class="single single-post postid-32450 single-format-standard">

Fricile candidaţilor la permisul auto: Topul greşelilor pe traseu

fares3

Emoţiile, prudenţa exagerată, dar şi teama de examinator îi determină pe mulţi dintre candidaţii la statutul de şofer să comită greşeli de nepermis atunci când susţin proba practică. În judeţul nostru, recordul de încercări pentru obţinerea permisului de conducere îl deţine o măicuţă care a susţinut examenul de 11 ori într-un an!

Dumitru Tăbăcaru, şeful Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule (SRPIV) Vaslui, a participat de-a lungul anilor la testarea a mii de candidaţi la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Poliţistul a povestit care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac pretendenţii la statutul de şofer: ”Nu poţi cere unui candidat să aibă deprinderile unui şofer cu experienţă în ceea ce priveşte manevrele, dar punem accent pe cunoaşterea şi aplicarea regulilor de circulaţie şi pe comportamentul preventiv al candidaţilor”.
De regulă, trec examenul cei care reusesc să-şi stăpânească suficient emoţiile pentru a nu face greşeli prea mari.
”Exigenţa examinatorilor nu este în afara limitelor pentru că se bazează pe regulament. Să nu uităm ca avem de-a face cu vieţile oamenilor. Nu poţi permite unei persoane să devină un pericol public pe străzi“, mai spune Dumitru Tăbăcaru.

Confundarea culorilor la semafor

Chiar dacă nu se întâmplă des, sunt candidaţi care, în timpul examenului, se pierd inclusiv în faţa semaforului.
”Fără îndoială, cea mai stupidă greşeală a fost atunci când candidaţii au trecut pe roşu la semafor. Într-o astfel de situaţie, examinatorul intervine imediat, iar candidatul este declarat respins”, afirmă Tăbăcaru.

La un pas de a călca pietonii pe trecere

Acordarea de prioritate pietonilor este o altă provocare pentru candidaţii la examenul pentru permis. În timp ce unii sunt atât de prudenţi încât aşteaptă trecătorii să se apropie de marcajul pietonal, alţii sunt la un pas de a provoca accidente.
”Acordarea de prioritate pietonilor este una dintre cele mai mari greşeli ale candidaţilor. Mulţi dintre ei nu reduc viteza şi nu acordă prioritare de trecere celor care se angajează în trecerea stăzii sau care aşteaptă să traverseze”, menţionează şeful SRPIV Vaslui.

Blocajul în intersecţii

Acordarea de prioritate într-o intersecţie nesamaforizată este o altă încercare grea pentru cei care doresc să devină conducători auto.
“Pentru a nu rămâne blocat în mijlocul intersecţiei, este foarte importantă respectarea unor reguli simple: folosirea oglinzii retrovizoare, semnalarea din timp, poziţionarea, folosirea treptei de viteză corespunzătoare”, afirmă Tăbăcaru.

Oprirea motorului

Examinatorii spun că oprirea ca din senin a motorului este una dintre cele mai frecvente greşeli, cauzate fie de folosirea incorectă a treptei de viteză, fie de ridicarea prea rapidă a piciorului de pe pedala de ambreiaj.
“Deşi nu duce automat la eliminarea din examen, mulţi dintre candidaţi se tem cel mai mult să nu le «moară» motorul în timpul examenului”, apreciază poliţistul.

Depăşirea imprudentă

Pentru a testa abilităţile candidaţilor, una dintre cerinţele examinatorilor este efectuarea unei de depăşiri.
“Manevrele greşite la o depăşire îi fac pe mulţi candidaţi să pice examenul. Unii uită se semnalizeze, nu se asigură sau efectuează astfel de manevre prin locuri interzise, ceea ce duce automat la eliminarea din examen”, explică Dumitru Tăbăcaru.

Viteza prea mică

Prudenţa excesivă determină mulţi candidaţi, mai ales femei, să conducă mult prea încet, ajungând în situaţia de a îngreuna traficul. Conducerea cu o viteză nejustificat de mică se depunctează.
”De-a lungul timpului, am constatat că sunt persoane care, pur şi simplu, nu sunt făcute să conducă, nu au aptitudini în acest sens. Dacă se întâmplă o nenorocire, prima dată apare întrebarea cum de a trecut şoferul de examen“, mai spune şeful SRPIV Vaslui.
În judeţul nostru, recordul de încercări pentru obţinerea permisului de conducere îl deţine o măicuţă care a susţinut examenul de 11 ori într-un an!

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>