class="single single-post postid-38438 single-format-standard">

Gunoiul Bârladului se aflã într-o situatie mizerabilã!

gunoi_barlad

De zile bune, din foarte multe zone din Bârlad nu s-a mai colectat gunoiul de la punctele amenajate în acest sens. Motivul este incredibil: Compania de Utilitãti Publice, care gestioneazã deseurile orasului, nu mai are unde sã… îl ducã! Asta dupã ce groapa de gunoi de la Tecuci a primit o interdictie de la Garda de Mediu în privinta cantitãtii de deseuri pe care le mai poate primi. Prin urmare, «portia» Bârladului a fost redusã cu douã treimi. Iar aici vorbim de cantitãti uriase de gunoi: din 1.500-1.700 de tone de gunoi colectat lunar, la Tecuci nu vor mai putea fi duse decât cel mult 500.

Viitorul Torino, ingropat acum cativa ani sub gunoaie, s-ar putea numi, in scurt timp, Barlad. Orasul se aflã in incredibila situatie de a nu mai avea unde sã isi ducã deseurile, pentru simplul motiv cã in judet se aflã o rampã nouã de gunoi (Rosisisti) care nu a fost deschisã din cauza birocratiei, iar „vestita” groapã de gunoi de la Tecuci a redus cu douã treimi cantitatea de gunoi primitã de la Barlad. Iar aici vorbim despre cantitãti uriase de deseuri, respectiv 1.500-1.700 de tone lunar. Acum insã, Teciciul a instiintat Barladul cã nu va mai putea primi decat maximum 500 de tone. „Am discutat cu cei de la Tecuci si ne-a spus cã a fost o problemã cu cei de la Garda de Mediu Galati, care le-au impus sã demareze procedurile de inchidere a gropii, initial prin reducerea cantitãtii de gunoi primit. Prin urmare, suntem in situatia de a nu mai avea unde sã transportãm deseurile orasului. Deocamdatã, solutiile pe termen scurt sunt apelul la populatie pentru colectare selectivã si, mai ales, amenzile pentru situatiile in care nu se recurge la aceastã mãsurã. Panã acum s-au amanat, cat s-a putut, aceste solutii pecuniare, insã acum ne vedem nevoiti sã le punem in aplicare. Însã, dimensiunile problemei se vor extinde si asupra comunelor limitrofe orasului, unde avem contracte de colectare, dar care vor trebui reziliate in foarte scurt timp. Cum ar veni, fiecare se va descurca cum va sti de acum inainte…”. Asa sunã avertismentul lansat de directorul executiv al CUP Barlad, Adrian Bobeicã. Exasperat de situatie este si primarul Barladului, Dumitru Boros, care ne-a declarat cã, incã de sãptãmana trecutã, de cand a fost informat cu privire la situatia de la Tecuci, a mers la Consiliul Judetean pentru a vedea ce se intamplã cu gropa de la Rosiesti, care nu se mai deschide odatã. „Este vorba, din cate am inteles de la domnul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, despre o serie de contestatii, care nu au fost finalizate nici acum, si din acest motiv groapa de la Rosiesti nu a putut fi deschisã. Mai grav este cã va fi nevoie de reluarea procedurii de licitatie, lucru care se va mai intinde pe cateva luni. Panã atunci, vom vedea cum ne vom descurca… Noi am cerut, printr-o serie de adrese, urgentarea demer – surilor pentru deschiderea gropii de la Rosiesti si am apelat si la cei de la Tecuci la intelegere. Probabil o vom gãsi, insã nu se stie pentru cat timp”, ne-a declarat Boros.

Va ploua cu amenzi!

Pentru a puncta decisiv in privinta gravitãtii problemei, cei de la CUP Barlad au anuntat cã, din aceastã sãptãmanã, vor solicita sprijinul politistilor locali pentru a se putea face controale, atat la punctele de colectare a deseurilor de la persoaneler fizice, cat si la cele de la agentii economici. Cine nu se va conforma si nu va pune in aplicare colectarea selectivã, riscã amenzi usturãtoare: panã la 500 de lei pentru persoanele fizice si panã la 1.000 de lei, pentru cele juridice. „Cu totii trebuie sã intelegem cã trebuie, odatã si-odatã, sã devenim civilizati si sã colectãm selectiv aceste deseuri. Mai ales cã, dacã ne trezim, ca acum, in imposibilitatea de a transporta gunoiul, s-ar putea oricand sã ne acoperim de gunoaie”, a incheiat directorul executiv al CUP Barlad. Si pe bunã dreptate, ieri, in mai multe puncte de colectare a deseurilor, zãceau de-a valma sute de kilograme de hartie, la un loc cu deseuri din plastic sau resturi vegetale, moloz si tot ce mai aruncã oamenii de prin case. Cat despre mirosuri, nici nu mai are rost sã amintim, intrucat, si asa, situatia este de toatã… mizeria. Si nu doar la figurat!

foto>monitoruldevaslui.ro

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>