class="single single-post postid-32216 single-format-standard">

Iatã cum se cresc 140.000 de pui fãrã niciun fel de autorizatie

ferma-rebricea-vanbet-6708

INCONSTIENT…Ferma de pui de la Rebricea se aflã în plin proces de modernizare. Ieri dimineatã, sub privirile patronului, toti angajatii lucrau la sistemele de ventilatie ale halelor. Se montau “faguri”, se sãpau santuri, se sudau cadre metalice pentru burlanele înalte de 12 m, care vor dispersa mirosurile dincolo de casele aflate în jurul fermei. Stefan Bogos le-a promis sãtenilor din Rebricea cã în douã sãptãmâni, comuna lor va avea una dintre cele mai moderne ferme de pui din tarã. Ce a uitat omul de afaceri sã le spunã sãtenilor e când va intra în legalitate, pentru cã, deocamdatã, ferma îsi desfãsoarã activitatea fãrã a avea nicio autorizatie. “Situatia în care ne aflãm azi a fost explicatã de reprezentantii Gãrzii de Mediu prezenti la dezbaterea publicã din luna iunie. Domnul Bogos riscã sã se aleagã cu dosar penal, pentru cã, deocamdatã, el nu are obtinutã autorizatia din partea Agentiei pentru Protectia Mediului”, ne-a declarat Mãdãlina Nistor, directorul APM Vaslui.

De vineri, ferma de pui de la Rebricea functioneazã cu toate motoarele pornite. S-au început forãrile dupã un put de apã care sã alimenteze cele 12 hale, se lucreazã la modernizarea sistemului de ventilatie. În plus, tot de sãptãmâna trecutã, ferma a fost repopulatã cu aproximativ 140.000 de pui. Bogos a dat drumul la lucrãri bazându-se doar pe acordul scris obtinut de la o parte din sãteni. “Pe marea parte din ei am reusit sã-i conving, mai sunt câteva familii, mai exact trei la numãr, care nici nu au vrut sã stea de vorbã cu mine. Am acord semnat cu ei, prin care si-au dat acceptul ca eu sã-mi redeschid ferma pentru o perioadã de 40 de zile. În aceastã perioadã eu mi-am luat angajamentul cã voi moderniza sistemul de aerisire al fermei, astfel încât sã nu mai avem acele mirosuri”, ne-a declarat Stefan Bogos, recunoscând, într-un fel, cã pânã acum nemultumirile sãtenilor erau îndreptãtite. Modernizarea sistemului de aerisire constã în montarea unor hornuri înalte de 12 m, care vor prelua aerul scos din hale cu ajutorul ventilatoarelor si-l vor dispersa dincolo de casele aflate în jurul fermei. “Toatã investitia pe care am fãcut-o pânã acum s-a ridicat la aproape 10.000 de euro. Fiecare halã va fi conectatã la un burlan înalt de 12 metri. Mirosurile nu se vor mai duce cãtre casele oamenilor, se vor împrãstia la înãltime. Dacã va fi nevoie, aduc macaraua si mai înalt hornurile cu încã 6 metri. Oamenii nu vor mai avea motive sã se plângã”, a mai spus patronul fermei.

Cerinte “care mai de care” din partea sãtenilor

Pentru a obtine acordul din partea sãtenilor, Stefan Bogos a mers din poartã în poartã. “Am stat de vorbã cu ei si pânã la ora unu dimineata. Unii mi-au cerut sã omor câinii vagabonzi din sat, altii sã împusc ciorile care-si fac veacul pe dealurile din apropiere. Au fost si voci care m-au acuzat cã le-am furat nevestele. Oamenii au diferite probleme, si foarte putini s-au plâns de activitatea fermei. Eu am încredere cã în douã sãptãmâni si cei care au rãmas sceptici se vor convinge cã ferma de pui de la Rebricea va fi una dintre cele mai moderne din tarã”, a mai spus Bogos.

Pentru Stefan Bogos, legea e fãcutã sã fie încãlcatã

De vineri, fiecare dintre cele 12 hale gãzduieste câte 12.000 de pui. În total, ferma a fost populatã cu 144.000 de pãsãri. Dacã în privinta modernizãrii fermei, Stefan Bogos mai depune ceva eforturi, în privinta intrãrii în legalitate, omul de afaceri nu se oboseste sã facã nici un demers. “În momentul de fatã, ferma de pui de la Rebricea nu are obtinutã autorizatia din partea Agentiei pentru Protectia Mediului. La dezbaterea publicã din luna iunie, reprezentantii Gãrzii de Mediu au explicat clar cã ferma poate fi redeschisã pânã nu va intra în legalitate. Potrivit legii, domnul Bogos riscã dosar penal”, ne-a declarat Mãdãlina Nistor, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>