class="single single-post postid-31970 single-format-standard">

Istoria huşeană, în paragină: Muzeul nimănui

MuzeuHusi-300x168

Muzeul Municipal Huşi, cândva un punct de reper pentru cultura micului oraş, a ajuns astăzi o ruină. Clădirea este puternic degradată iar curtea este năpădită de gunoaie şi buruieni.

Statuile şi monumentele din municipiul Huşi, obiective turistice sau locuri de interes, se degradează pe zi ce trece, chiar sub ochii autorităţilor. Cu toate că atestă istoria şi cultura poporului român, multe dintre acestea sunt neîntreţinute şi lăsate în paragină. Cel mai rău o duce Muzeul Municipal, instituţie care cândva reprezenta una dintre mândriile oraşului. Astăzi, clădirea aproape că este dată uitării: pereţii sunt scorojiţi, geamurile sunt sparte şi acoperite cu lemnărie, curtea este năpădită de buruieni şi gunoaie, gardul se degradează de la o zi la alta, iar porţile sunt ferecate cu lanţuri. Doar un panou plantat pe imobil – Şantier în lucru – îţi mai poate da impresia că, la un moment dat, cineva s-a gandit să repare acest edificiu.
Huşenii care au prins perioada în care Muzeul de istorie încă putea fi vizitat spun că vinovate sunt autorităţile: “Ţara asta e condusă de oameni nepăsători. Dacă la noi nu se fac autostrăzi, nu se creează locuri de muncă, credeţi că interesează pe cineva să investească în domeniul cultural? S-ar putea să rămână mult timp în stadiul acesta. Am tot auzit că s-au făcut diferite proiecte pentru reabilitarea muzeului, dar nu văd nimic concret, tot ruină e. Pe vremuri, era intens vizitat, dar acum la ce să mai vină lumea? Ar fi un lucru bun dacă s-ar readuce la viaţă muzeul, ar avea mult de câştigat elevii din Huşi, mai ales că acum e şi programul acela, «Şcoala altfel», însă nu prea cred că se va face ceva. Am auzit că nu sunt bani, dar nici interes nu este să se repare clădirea, şi uite aşa se degradează. Se dărâmă singură, văzând cu ochii”.

Muzeul, recomandat turiştilor!

Ca o ironie a sorţii, Muzeul Huşi face parte dintre punctele de reper ale oraşului atunci când vine vorba despre turism, însă acest lucru este datorat istoriei sale şi nicidecum stării în care se află.
“Muzeul a fost înfiinţat în anul 1957, oferindu-se o clădire pe strada General Teleman. La baza înfiinţării au stat cele două colecţii de arheologie şi istorie de la liceele «Cuza Vodă» şi «M. Kogălniceanu» din localitate”, se arată în volumul “Istoria Huşilor”.
Potrivit site-ului turismhusi.ro, clădirea muzeului a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea (1880), aparţinând lui Adam Mitache, fost prefect al judeţului Fălciu. Ridicată în stil eclectic, bogat ornamentată cu stuc la exterior şi interior, a fost înscrisă în lista monumentelor istorice de arhitectură în 1992. Potrivit aceleiaşi surse, în anul 1958 s-a constituit colectivul ştiinţific al muzeului, compus din: învăţător Gheorghe Melinte, profesorii Ştefan Bujoreanu, Mihai Ciobanu, Constantin Enache, Elena Chirică şi Mihai Cărăuşu. Colecţiile muzeului erau grupate pe următoarele secţii: arheologie, istorie, etnografie, ştiinţele naturii (până în 1979). Muzeul mai dispune de o colecţie de artă plastică, respectiv lucrări semnate de Gheorghe Tattarescu, Otto Brice, Adina Paula Moscu şi alţii.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>