class="single single-post postid-28763 single-format-standard">

Majorarea alocatiilor, o sansã pentru copiii aflati în plasament

Protectia.copilului.Vaslui

Ionel Stefãnicã Armeanu, directorul executiv al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui, a fixat ca prioritate a institutiei pentru acest an scãderea numãrului intrãrilor copiilor în sistemul institutionalizat, concomitent cu o crestere a numãrului integrãrilor minorilor în familiile extinse. Un argument pentru reusita acestui deziderat este cresterea, de la 1 decembrie 2014, a cuantumului alocatiei de plasament. Astfel, dacã pânã acum pentru un copil aflat în plasament la rude alocatia era de 90 lei, acum, aceasta este de 600 de lei pe lunã. „O familie care are în plasament cinci frati primeste 3.000 lei pe lunã pentru întretinerea lor. Eu cred cã aceaste sume vor determina familia lãrgitã sã preia obligatiile pe care nu le pot îndeplini pãrintii”, subliniazã Ionel Stefãnicã Armeanu.

Reporter: Domnule director, pentru cã suntem la început de an, vã rugãm sã ne spuneti mai întâi care au fost coordonatele pe care institutia pe care o conduceti si-a desfãsurat activitatea în cursul anului trecut.
Ionel Stefãnicã Armeanu: Principalul obiectiv al anului trecut a fost sã transferãm copiii de pe institutii în familii, prin familie întelegând în primul rând familiile naturale. Avem satisfactia cã am reusit sã transferãm peste 200 de copii, demersurile noastre de reintegrare incluzând si sprijin material, constând din cumpãrarea de aparaturã electronicã sau animale (porc, vacã etc.) si pânã la a construi, împreunã cu familia si cu autoritãtile locale, locuinte pentru întreaga familie.

Reporter: Cum au reactionat autoritãtile locale la o astfel de solicitare?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Majoritatea au fost reticente la început. Dupã aceea, când noi am cumpãrat materiale si ne-am apucat de lucru, reactiile au fost bune si am primit ajutorul persoanelor care trebuiau sã efectueze ore de muncã pe Legea 416. Efortul financiar al DGASPC si, implicit, al Consiliului Judetean, a fost destul de mare, reprezentând circa 25% din valoarea cheltuielilor pe care institutia le face cu copiii institu- tionalizati. Vreau sã subliniez aici aportul important al SERA România, partenerul nostru în implementarea acestui proiect. Pentru noi este important sã reusim sã integrãm copilul în familia naturalã, sã reîntregim familia, si am avut satisfactia sã reusim acest lucru chiar si în familii cu câte sase copii.

Reporter: Asta înseamnã cã ati reusit sã decongestionati sistemul si sã reduceti numãrul copiilor din centrele de plasament si de la asistentii maternali?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Aici este partea gravã: când am fãcut bilantul, la sfârsitul anului, am constatat cã numãrul intrãrilor în sistem a fost egal cu cel al copiilor care au fost reintegrati în familii. Iar intrãrile în sistem au fost diverse: de la imposibilitatea familiilor de a le asigura copiilor educatia si îngrijirea de care au nevoie, din cauza conditiilor socio-economice precare, si pânã la dezinteresul familiei care a dus la neglijarea, abuzul sau exploatarea copilului, situatii în care am intervenit noi si am scos copiii din familiile respective.

Reporter: În acest ritm, sansele ca numãrul minorilor institutionalizati sã scadã sunt… minime?!?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Noi sperãm ca în acest an sã scadã mult numãrul intrãrilor în sistem si sã creascã numãrul integrãrilor în familia extinsã, cu atât mai mult cu cât, de la 1 decembrie, existã modificãri legislative importante în ceea ce priveste majorarea alocatiilor de plasament. Astfel, dacã pânã acum pentru un copil aflat în plasament la rude alocatia era de 90 lei, acum, aceasta s-a majorat la 600 de lei pe lunã. O familie care are în plasament cinci frati primeste 3.000 lei pe lunã pentru întretinerea lor. Eu cred cã aceaste sume vor determina familia lãrgitã sã preia obligatiile pe care nu le pot îndeplini pãrintii.

Reporter: Nu credeti cã va exista tentatia unor familii sãrace sã abuzeze de aceastã lege, transferând doar teoretic tutela copiilor cãtre bunici sau alte rude, pentru a primi aceastã alocatie?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Nu. Se vor face anchete sociale foarte serioase, semnate de primarul localitãtii în care trãieste familia respectivã, se va monitoriza fiecare caz în parte, iar Agentia de Plãti si Inspectie Socialã va efectua controale.

Reporter: Se pare cã pe acest segment, lucrurile merg pe drumul cel bun. Dar aveti si alte categorii de beneficiari. Care este situatia în cazul persoanelor cu handicap institutionalizate?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Pe lângã acordarea de servicii de recuperare corespunzãtoare nevoilor, servicii specializate de îngrijire si asistentã, îndrumare, sprijin, consiliere, evaluãri, am încercat sã punem accent pe formarea, dezvoltarea si îmbunãtãtirea deprinderilor de viatã independentã. Si când spunem asta, ne referim la acel bagaj minim de abilitãti care îi permit persoanei în cauzã sã desfãsoare o viatã socialã normalã: sã se autogospodãreascã, sã- si prepare singurã hrana, sã-si gestioneze banii si chiar sã defãsoare unele activitãti în comunitatea în care trãieste. Majoritatea centrelor respiro pe care le avem sunt în mediul rural; sunt centre mici, cu câte 6-10 beneficiari, si ei învatã sã trãiascã ca o familie. Si chiar avem exemple în care membrii centrelor s-au integrat perfect în comunitate. În 2015, vom merge pe acelasi principiu si dorim sã modificãm centrele vechi si sã le transformãm în astfel de centre. Am rãmas cu un centru foarte mare, si mã refer la Centrul-cãmin de recuperare pentru persoane cu afectiuni neuropsihice de la Husi, unde avem în jur de 200 de beneficiari. Sperãm ca pe programele de anul acesta si pe Strategia privind dizabilitatea sã reusim sã construim niste centre mai mici, în care sã mutãm si aceste persoane, pentru cã în cazul adultilor cu handicap este greu sã vorbim de reintegrare în familii, situatia fiind total diferitã de cea a copiilor. Tot în ceea ce priveste serviciile oferite persoanelor cu handicap, am experimentat serviciile la domiciliu, avem 10 îngrijitori care merg periodic acasã la persoanele cu handicap, le ajutã la cumpãrãturi, le fac igiena, curãtenie, iar lucrurile merg destul de bine, ceea ce ne face sã ne dorim extinderea acestui gen de serviciu. Deocamdatã, nu stiu în ce mãsurã ne va permite bugetul.

Reporter: O altã categorie a beneficiarilor este cea a persoanelor vârstnice, unde stim cã aveti foarte multe solicitãri.
Ionel Stefãnicã Armeanu: Avem în centre 150 de locuri pentru persoane vârstnice si 50 de locuri pentru persoane vârstnice cu handicap. Pentru perioada de tranzitie folosim un centru respiro cu 15 locuri. La aceastã datã, pe toate centrele încãrcãtura este maximã, iar solicitãrile nu lipsesc. Cele mai multe cereri le avem când se apropie iarna. Vin din partea familiilor, dar si din partea autoritãtilor locale sau din partea medicilor de familie. Acestora din urmã chiar as vrea sã le multumesc pentru implicare, pentru modul în care reactioneazã în situatii în care constatã cã se impune interventia noastrã, si mã efer mai ales la situatiile în care este vorba de copii. Si, pentru cã am ajuns la capitolul „multumiri”, as vrea sã le multumesc si celor de la Politia de proximitate, care fac o treabã extraordinarã, care cunosc fiecare caz în parte si care ne ajutã foarte mult prin informatiile pe care ni le oferã.

Reporter: Cum stã Directia la capitolul „personal”?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Avem 2.600 de angajati si un deficit de 300 de oameni. Nu facem angajãri decât pe posturile care se elibereazã, pentru cã altfel nu ne încadrãm în fondul de salarii. Bugetul pe acest an este în functie de costul mediu pe persoanã, iar prioritare sunt asigurarea cheltuielilor pentru hranã si întretinere pentru toti beneficiarii nostri, asigurarea salariilor si asigurarea banilor pentru asistenta socialã si a transferurilor pentru persoane cu handicap, care reprezintã cam 50% din bugetul total al institutiei.

Reporter: Ce vã mai doriti pentru anul 2015?
Ionel Stefãnicã Armeanu: Ne dorim sã avem în continuare sprijinul autoritãtilor locale si judetene, sã continuãm parteneriatele cu asocia- tiile neguvernamentale, care ne sunt de un real ajutor, si sã ducem mai departe proiectele demarate împreunã cu partenerii nostri. Am avut un proiect de pregãtire pentru piata muncii a persoanelor cu risc, ne propunem sã venim în sprijinul persoanelor si a grupurilor vulnerabile si sã demarãm un proiect pentru crearea independentei pentru femeile agresate. Dorinta mea este sã le multumesc tuturor pentru sprijinul pe care ni l-au acordat si pe care, sperãm, ni-l vor acorda si în continuare.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>