class="single single-post postid-7641 single-format-standard">

Ori indexati pensile, ori iesim în stradã!

pensionari

Pensionarii vasluieni asteaptã de trei ani “dezghetarea” pensiilor. Chair dacã lege prevede indexarea anualã a punctului de pensie, persoanele în vârstã au fost, a câta oarã, abandonate. Mariana Câmpeanu, noul ministru al Muncii, a promis cã va face toate diligentele pentru ca, în 2013, pensile sã fie indexate. Dacã guvernantii nu se vor tine de cuvânt, pensionarii sunt hotãrîti sã protesteze în stradã.

Ministerul Muncii a promis reprezentant ilor pensionarilor cã va face tot ce este posibil pentru ca, în anul 2013, pensiile sã fie indexate. Ioan Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor (CJSP) Vaslui, a spus cã, în ultimele luni, a participat la discutii directe cu Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, care a promis pensionarilor cã îi va ajuta. “Pensiile sunt înghetate de trei ani. Conform noii legi a sistemului public, anual, pensile trebuie sã fie indexate cu jumãtate din valoare salariului mediu pe economie si în procent de sutã la sutã cu rata inflatiei. Este foarte important ca indexarea punctului de pensie sã fie prevãzutã în proiectul de buget pe anul viitor, care va intra în plenul parlamentului. Dacã guvernantii nu se tin de cuvânt, iesim în stradã! Pensionarii nu mai fac fatã la cresterea continuã a preturilor, la alimente, utilitãti, si acum ne mai asteaptã si coplata în sistemul de sãnãtate. Trebuie sã insistãm ca fondurile necesare indexãrii pensiilor sã fie prinse în buget”, a spus Ioan Stamate. Liderul pensionarilor vasluieni a mai adãugat cã Mariana Câmpeanu s-a angajat sã initieze si alte mãsuri în favoarea persoanelor în vârstã: scãderea penalizãrilor la iesirea la pensia anticipatã, modificarea procedurii de acordare a pensiilor de boalã, reintroducerea grupelor de muncã, acordarea a 24 de foi de drum pentru pensionarii care au lucrat la Cãile Ferate Române.

Pensionarii vasluieni, cei mai saraci din Moldova

Pensionarii din judetul Vaslui au cele mai mici pensii din Moldova. Singurul judet cu bãtrâni la fel de necãjiti este Botosaniul, restul judetelor situându-se la valori ale cuantumului net superioare. Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, în judetul nostru, pensia medie de asigurãri sociale de stat este de 653 lei. Spre comparatie, în judetul Galati, pensia medie este de 844 lei, în Iasi, 765 lei, în Neamt, 744 lei, iar în Bacãu, 775 lei. Mai mult, fatã de anul trecut, pensia media de la nivelul judetului Vaslui a crescut cu numai un leu, în 2011, pensia medie fiind de 652 lei. Pe lângã cunatumul pensiei scãzut, Vasluiul are si un numãr foarte mare de pensionari care beneficiazã de pensii sociale. Dintr-un total de 105.768 pensionari, 18.400 primesc indemnizatia socialã în valoare de 350 lei. Practic, la acest grup de beneficiari de pensie, statul vireazã în medie 94 lei pentru pensionarii de stat si 84 de lei pentru pensionarii din agriculturã, pentru a completa pensiile de care beneficiazã si a atinge pragul de 350 lei.

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>