class="single single-post postid-24251 single-format-standard">

Paturi noi, cearsafuri rupte, pacienti desculti

pacienti_spital

Cearsafuri rupte si cârpite, pãturi uzate, pijamale putine si deteriorate, papuci si halate la fel. Asa aratã cazarmamentul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, al cãrui buget nu a mai permis de ani de zile achizitionarea de obiecte de îmbrãcãminte sau a unor lenjerii noi. “Încercãm sã salvãm de la casare bucãtile de materiale ce pot fi refolosite, pentru a repara cât de cât lenjeria existentã”, explicã Nadia Ungureanu, directorul de îngrijiri al unitãtii. Decalajul este cu atât mai mare cu cât, gratie lucrãrilor de modernizare efectuate, cel mai mare spital din judet aratã foarte bine. De fapt, asa cum trebuie sã arate un spital în care s-au investit milioane bune de euro. Pe de altã parte, problema cazarmamentului este specificã spitalelor publice din întreaga tarã, în unele judete a fost rezolvatã doar prin implicarea comunitãtii.

Un cearsaf de pat gãurit, o pijama ruptã sau un pacient fãrã slapi în picioare. Astfel de imagini pot fi oricând întâlnite în saloanele moderne, proaspãt renovate, ale Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. În unitate, ultima achizitie de cazarmament a fost fãcutã în 2011, gratie unei finantãri a Consiliului Judetean care, la acea datã, nu avea nicio obligatie în administrarea unitãtii. “Starea cazarmamentului e proastã”, recunoaste si dr. Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului, iar justificãri existã din plin: un buget redus sub limitã, în paralel cu prioritizarea necesitãtilor. “Potrivit normativelor, pentru fiecare pat de spital trebuie sã existe câte trei lenjerii. La noi sunt 860 de paturi si, de bine, de rãu, reusim sã asigurãm necesarul. Dar, de fapt, sunt sectii unde se impun chiar mai multe lenjerii sau chiar cearsafuri de unicã folosintã. Vorbim de ATI, de sectiile Boli Infectioase, Ginecologie, de toate sectiile chirurgicale. Din cauza vechimii si a uzurii lenjeriilor, am ajuns în situatia în care încercãm sã salvãm de la casare bucãtile de materiale ce pot fi refolosite, pentru a repara cât de cât lenjeria existentã”, explicã Nadia Ungureanu, directorul de îngrijiri al unitãtii. Nici în ce priveste obiectele de îmbrãcãminte lucrurile nu stau mai bine. La aceastã datã, în inventar sunt 200 de pijamale de bãrbati, 60 de cãmãsi de femei, 45 de capoate, 50 de pijamale de copii si 100 de perechi de papuci. “De regulã, cei mai multi pacienti vin de acasã cu pijamale si papuci. Cei care ajung la Urgente primesc si ei pijamale de unicã folosintã. Probleme sunt în sectiile în care de regulã ajung cazurile sociale, si mã refer în mod special la Psihiatrie. Aici sunt foarte multe situatii în care pacientii sunt adusi cu hainele infestate cu pãduchi. Le aruncãm pe ale lor, le oferim pijamale pe perioada sederii în spital si, gratie unor donatii, multe fãcute chiar de personalul spitalului, la externare pleacã cu haine “de oras” curate”, ne mai spune Nadia Ungureanu. Tabloul cazarmamentului din spital nu ar fi complet dacã nu am remarca cã nici vesela nu corespunde standardelor. Potrivit conducerii spitalului, aceasta este oarecum suficientã, dar nu asa cum spun normele, “fãrã crãpãturi si ciobituri”. În acest moment, cu un buget restrâns si cu perspectiva ca acesta sã se reducã si mai mult, conducerea spitalului nu întrevede nicio posibilitate de a rezolva problema cazarmamentului. “Singura solutie ar fi sã identificãm niste sponsori. Noi am fãcut niste demersuri în acest sens, dar suntem într-o zonã socio-economicã sãracã, care nu ne-a permis sã identificãm agenti economici dispusi sã ne ajute”, ne-a mai spus Nadia Ungureanu.

Probleme rezolvate prin implicarea comunitãtii

Cazarmamentul deteriorat nu este o problemã doar a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, ci o situatie întâlnitã în toatã tara. Însã, în unele judete, comunitatea s-a implicat, s-au initiat campanii si colecte pentru spitale, iar deficitul de haine de spital necesare pacientilor a fost, mãcar în parte, rezolvat. Astfel, la Galati, jurnalista Emanuela Turcu a initiat campania “Bolnavii au dreptul la demnitate”, în urma cãreia s-au strâns si s-au donat spitalelor gãlãtene sute de pijamale, cãmãsi de noapte, cãciulite, papuci si pampersi pentru copii. La Tulcea, alte douã jurnaliste, Luisiana Bîgea si Daniela Bãtrânac, au derulat proiectul “Pijamale pentru spital!”. În prima etapã a proiectului, au reusit sã doneze spitalului din municipiu 178 de perechi de pijamale si cãmãsi de noapte, 135 de perechi de papuci si 25 de cãciulite. La Bacãu, adolescentii din Clubul Leo Alpha “Young&Smart” au donat 108 pijamale pacientelor din Maternitatea Spitalului Judetean, la Onesti, proprietarul unei cafenele a initiat campania “Haideti sã schimbãm lumea”, prin care a colectat pijamale pentru pacientii de la Spitalul Municipal, iar la Botosani, Forta Civicã a strâns pijamale si prosoape în acelasi scop. Iar lista ar putea continua. Din pãcate, la Vaslui, o astfel de initiativã nu a existat. Mai mult, oamenii sunt sceptici atunci când li se vorbeste despre donatii fãcute spitalului. “Eu nu am încredere cã, dacã donez ceva spitalului, acel “ceva” va ajunge la bolnavi”, ne spune o vasluiancã. Garantiile însã nu lipsesc. “Orice donatie este contabilizatã si intrã în inventarul spitalului. Nu dispare nimic din ceea ce se primeste ca donatie sau ca sponsorizare. Dealtfel, au existat de-a lungul timpului donatii fãcute, mai ales cãtre Neonatologie, de organizatii precum “Salvati copiii”, dar nu s-a pus problema ca acele bunuri sã disparã”, ne-a asigurat conducerea spitalului vasluian.

foto:monitoruldevaslui.ro

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

 

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>