class="single single-post postid-24426 single-format-standard">

Pensii de peste 2.000 de euro pentru vasluienii care au lucrat în strãinãtate

europ.300x217

Numãrul cererilor pentru pensiile comunitare transmise din Europa cãtre Casa Judeteanã de Pensii Vaslui a bãtut orice record. Doar în primul trimestru au fost depuse dosare cât pentru un an întreg, iar volumul actelor creste cu 50% de la an la an. 49% din totalul solicitãrilor de pensii internationale vin din partea persoanelor care au lucrat în Italia. Dupã ani de muncã în strãinãtate, vasluienii se pot bucura de pensii adevãrate, cea mai mare ajungând la 2.441 euro.

Tot mai multi vasluieni care au emigrat în tãrile Uniunii Europene (UE) încep sã îsi culeagã roadele muncii. Pânã la data de 1 aprilie 2014, la Casa Judeteanã de Pensii (CJP) Vaslui au fost înregistrate 540 cereri formulate în baza regulamentelor europene si acordurilor bilaterale dintre state. Un numãr de 201 cereri sunt de confirmare a perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei române de asigurãri sociale în cazul lucrãtorilor migranti. Restul de 339 de cereri sunt de înscriere la diferite categorii de pensii de btrânete (sunt incluse aici cererile pentru pensii de limitã de vârstã, anticipate si anticipate partiale), de invaliditate sau de urmas. Comparativ cu perioada similarã a anului precedent, se constatã o crestere importantã a numãrului de solicitãri atât în cazul cererilor de confirmare a perioadelor de asigurare, cât si la cererile de obtinere a drepturilor de pensie. În cazul cererilor de confirmare, vorbim de o crestere cu 16%, iar în cazul cererilor de înscriere la pensie, cresterea a fost de 30%. Sub aspectul felului de pensie solicitat, cele mai multe cereri se referã la pensia de bãtrânete – 221 de dosare, urmate de cererile privind pensiile de invaliditate – 92 de cereri. Cele mai multe solicitãri de pensii sunt din Italia – 151 de cereri, urmate de cele din Spania, – 89 de cereri si 16 cereri din Germania. Potrivit datelor CJP Vaslui, 58,78% din numãrul total al cererilor de acordare a pensiilor intenationale au fost înregistrate în ultimii doi ani. Practic, în fiecare din cei sapte ani de dupã aderarea României la UE, putem afirma cã numãrul cererilor înregistrate a crescut cu 30 pânã la 50% în fiecare an fatã de anul precedent. Printre explicatiile cresterii substantiale a numãrului de cereri se numãrã o mai bunã informare a lucrãtorilor migranti, precum si încheierea acordurilor bilaterale cu Republica Moldova si Statul Israel. Cele mai multe solicitãri de pensii internationale vin din partea persoanelor care au lucrat în Italia – 49%, urmate de solicitãrile celor care au lucrat în Spania, în proportie de 29%, si ale celor din Germania, de 5,5%. Cei care au lucrat în Italia si Spania sunt persoane care au plecat în strãinãtate dupã ce au contribuit în România un numãr semnificativ de ani si au dobândit chiar un drept de pensie, conform legislatiei românesti. În schimb, solicitãrile din Germania sau Austria vin, de regulã, de la persoane care au plecat din tarã înainte de 1989, sunt persoane cu studii superioare si care, practic, au o carierã în strãinãtate.

Pensii de peste 2.000 de euro

Tãrile din UE oferã românilor care au fost asigurati în sistemele lor de asigurare, pensii de bãtrânete, de invaliditate sau de urmas mai mari decât cele oferite de sistemul românesc de asigurãri sociale prin raportare la perioade similare sau chiar mai mici de asigurare. Pensiile stabilite si plãtite în statele membre pentru lucrãtorii migranti vasluieni variazã de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania. De asemenea, o pensie oferitã de statul german poate ajunge la 750 euro, în timp ce pensia dobânditã în baza legislatiei din Austria ajunge la 1.456 euro. Cetãteni români cãrora stagiul de cotizare realizat în sistemul public românesc nu le permite obtinerea unei pensii nationale dar care, prin cumulul perioadelor lucrate în România cu cele lucrate în strãinãtate, beneficiazã de pensie comunitarã. În evidentele CJP Vaslui sunt 37 de beneficiari de pensie stabilitã prin proratizare, iar pensia comunitarã medie plãtitã de România este de 535 lei.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

 

 

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>