class="single single-post postid-37315 single-format-standard">

Peste 3.500 de copii au părinţii plecaţi în străinătate

copii-300x247

La nivel judeţean, nu mai puţin de 3.526 de copii au unul sau ambii părinţi la muncă în străinătate. 27 dintre minorii respectivi sunt mai mici de un an”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Din cauza situaţiei financiare precare, mulţi vasluieni s-au văzut nevoiţi să plece la muncă în străinătate. Ca urmare, mii de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia tatălui sau a mamei ori chiar a amândurora.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui  monitorizează aceste cazuri începând cu luna martie 2006, în colaborare cu autorităţile locale, potrivit Ordinului 219/2006 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. De atunci, primăriile au obligaţia să raporteze trimestrial situaţia copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
“La nivel judeţean, în trimestrul I 2016, au fost colectate date de la toate cele 86 de primării din judeţul Vaslui. În total,  nu mai puţin de 3.526 de copii au unul sau ambii părinţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 384 au un singur părinte susţinător, şi acela plecat în căutarea unui trai mai bun peste hotare, 842 au ambii părinţi plecaţi, iar 2.300 au unul dintre părinţi «afară». 27 dintre minorii respectivi sunt mai mici de un an, 98 au vârste cuprinse între unu şi doi ani, 624 între trei şi şase ani, 837 între şapte şi nouă ani, 994 între 10 şi 13 ani, iar 946 au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Consecinţele asupra copilului

“Este demonstrat faptul că de migraţia părinţilor cel mai afectat este copilul. Confruntată cu fenomenul migraţiei, familia suferă schimbări structurale şi întâmpină dificultăţi deoarece trebuie să asigure îndeplinirea aceluiaşi set de nevoi, dar într-un context total modificat. Ca urmare, o parte dintre nevoile copilului, şi anume acelea de susţinere afectivă şi nu numai, de construire a unei stimei de sine cât mai reale şi pozitive sau de optimizare a încrederii în sine, de a fi ascultat şi înţeles, de a se exprima, de a-şi dezvolta abilităţile de rezolvare a problemelor şi de luare a deciziilor, de a-şi construi relaţii interpersonale pozitive sau nevoile elementare de îngrijire şi educaţie sunt parţial satisfăcute sau deloc. De obicei, aceste nevoi cad în responsabilitatea părinţilor sau a înlocuitorilor acestora. Dacă nu sunt satisfăcute, uneori, declanşează conduite atipice sau se convertesc în dependenţe (consum de alcool, fumat, droguri) sau chiar în acte compensatoare (agitaţie, tulburări alimentare sau de somn), tulburări de comportament (rezultate şcolare slabe, devianţă spre violenţă, apartenenţa la grupuri delincvenţionale) ori se poate ajunge la afecţiuni somatice sau la grave tulburări emoţionale, de genul apatie, anxietate şi, în cazuri extreme, depresie sau chiar la tentative de suicid”, a menţionat Carmen Preutu, psiholog din cadrul DGASPC Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>