class="single single-post postid-31735 single-format-standard">

Producătorii agricoli nu au linişte: Legea pieţelor se modifică din nou!

piata traian preturi legume 4709

“Dacă marii producători s-au pus la punct cu noile modificări legislative, nu acelaşi lucru putem spune şi despre micii producători, care sunt într-o ceaţă totală. Aşa se întâmplă când apar reglementări noi, dar, în timp, vor înţelege şi ei despre ce e vorba”, declară Bogdan Iamandi, directorul delegat al Direcţiei Pieţe şi Oboare din cadrul Primăriei Vaslui.

Ministerul Agriculturii are o nouă propunere legislativă ce vizează activitatea din pieţele agroalimentare şi, mai ales, accesul producătorilor în incinta acestor structuri comerciale. Printr-un proiect de modificare a Ordinului nr. 20/208/2015, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9, alin. (1), din Legea nr. 145/2014, vor avea acces în pieţe, în spaţiul de 40% dedicat producătorilor agricoli persoane fizice, şi alte categorii de persoane, respectiv cele autorizate ca PFA, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Acestea trebuie însă să “comercializeze doar producţia obţinută în propria fermă sau gospodărie” şi să deţină “cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producţie”.
Până acum, potrivit legislaţiei în vigoare, la suprafaţa de 40% pe care administratorii de pieţe sunt obligaţi să o aloce producătorilor, aveau acces doar persoanele fizice care deţin un atestat de producător şi carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie.
“Dacă marii producători s-au pus la punct cu noile modificări legislative, nu acelaşi lucru putem spune şi despre micii producători, care sunt într-o ceaţă totală. Aşa se întâmplă când apar reglementări noi, dar, în timp, vor înţelege şi ei despre ce e vorba. La ora actuală, în piaţa Vidin, le este alocată o suprafaţă de 49% din total, în timp ce în piaţa Traian suprafaţa alocată producătorilor agricoli este de 59% din total. La ora actuală, în cele două pieţe toţi producătorii agricoli deţin atestat. Referitor la bătrânii care vin la piaţă ocazional, cu câteva legături de ştevie sau cu câteva grămezi de floare de tei, ca să poată să-şi plătească, eventual, nişte medicamente, o să-i acceptăm şi noi, că doar oameni suntem. Nu cred că de la bieţii bătrâni provine evaziunea fiscală”, ne-a declarat Bogdan Iamandi, directorul delegat al Direcţiei Pieţe şi Oboare din cadrul Primăriei Vaslui.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii primăriei, până la această dată, la nivelul municipiului au fost eliberate 65 de atestate de producător agricol.

“Producătorii ar trebui să se asocieze”

Trebuie spus că lista produselor pentru care se solicită emiterea carnetului de comercializare cuprinde toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spaţii protejate, plantaţii, pepiniere, păşuni şi fâneţe, după caz, sau toate produsele şi subprodusele de origine animală, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe şi/sau legume şi/sau sucuri naturale, obţinute din fructele şi/sau legumele produse de solicitant, după caz.
“Decizia a fost luată pentru a descuraja intermediarii, care acaparau în jur de 90% din pieţele agroalimentare. Pentru a putea elimina, pe cât posibil, samsarii din pieţele agroalimentare, producătorii ar trebui să se asocieze, pentru simplul fapt că numai uniţi într-o formă asociativă vor putea să-şi vândă marfa la un preţ real, care să fie în interesul lor şi al consumatorilor. Din lipsa dorinţei de a se asocia, ţăranii vor avea de suferit pentru că nu au suficientă marfă pentru a acoperi 40% din ceea ce se vinde într-o piaţă”, a menţionat Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Vaslui.
O altă modificare se referă la modul de acordare a atestatului de producător, astfel că titularul poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol sau a mai multor carnete, în situaţia în care soţul/soţia şi rudele/afinii de grad unu optează pentru comercializarea simultană a produselor din sectorul agricol propriu.
De asemenea, predarea zilnică sau periodică a cantităţilor de produse agricole proprii la centrele de colectare/preluare nu mai este considerată vânzare. În acest caz, producătorul nu trebuie să completeze file autocopiative din carnetul de comercializare a produselor pentru fiecare operaţiune de predare, ci trebuie să deţină documentul de identitate şi atestatul de producător.
Nu în ultimul rând, se consideră ca actul de comerţ are loc atunci când se efectuează plata de către cumpărător pentru totalul cantităţilor predate. În consecinţă, numai în acest moment intervine obligaţia completării filelor autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, respectiv rubricile vânzător, cumpărător, produs, UM, cantitate vândută, preţ pe unitate, suma totală primită.
Măsura vine în contextul în care, de la 1 mai 2015, de când prevederile Legii Pieţei sunt obligatorii, mai multe asociaţii de legumicultori au atras atenţia asupra problemelor generate de acest normativ.

 

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>