class="single single-post postid-37855 single-format-standard">

Proiecte europene destinate procesării produselor agricole

f585186e84a63498921b17587e9e17f9_L

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituția primește până pe 31 octombrie, ora 16, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții din domeniul procesării produselor agricole prin intermediul submăsurii (sM) 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

“Aceste fonduri sunt destinate investitorilor care și-au propus ca obiectiv înființarea și/sau modernizarea unităților de procesare și comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese, aplicarea măsurilor de protecția mediului, creșterea numărului de locuri de muncă sau promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile. Alocarea bugetară aferentă acestei submăsuri pentru sesiunea anuală 2016 este de aproximativ 93,5 milioane. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info. Pragul minim de depunere este de 15 puncte și reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul sM 4.2” a declarat Alin Dan Trifu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui.
Toți cei interesați să depună proiecte prin intermediul acestei submăsuri pot consulta gratuit pe pagina oficială de internet a Agenției (www.afir.info) Ghidul Solicitantului, disponibil în pagina submăsurii 4.2.
Pentru un proiect finanțat prin sM 4.2 se pot obține, în funcție de tipul beneficiarului și investiția propusă, un milion euro/proiect (pentru IMM,  în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat); 1,5 milioane euro/proiect (pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat) și 2,5 milioane euro/proiect (pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, precum și pentru forme asociative).
Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20%, în cazul operațiunilor sprijinite în cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare).
Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile prin sM 4.2 sunt variate si cuprind de la PFA, II (Înteprindere Individuală) sau IF (Înteprindere Familială) la SRL-uri, cooperative agricole, societăți cooperative și grupuri de producători. Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiții corporale, cât și pentru investiții în active necorporale.
Dintre investițiile corporale care sunt eligibile, amintim: construcția, extinderea, modernizarea și dotarea unităților de procesare sau a construcțiilor destinate unei etape sau întregului flux tehnologic de tipul colectare – depozitare (materie primă/produse – sortare – condiționare – procesare – comercializare).
De asemenea, tot în cadrul acestei categorii sunt eligibile construcțiile destinate protecției mediului (aferente investițiilor pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră (GES), energie regenerabilă, eficiență energetică), infrastructura internă și utilități, precum și branșamente și racorduri necesare proiectelor, sisteme supraveghere video pentru activitatea propusă prin proiect. Sunt eligibile în cadrul submăsurii 4.2 și spațiile destinate personalului de producție: laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, biroul medicului veterinar, biroul maiștrilor, a șefului de secție, spațiu pentru servirea mesei etc.
În ceea ce privește cheltuieli generate de investițiile în active necorporale, amintim ca fiind eligibile: organizarea și implementarea sistemelor de management a calității și de siguranță alimentară, dacă sunt în legătură cu investițiile corporale ale proiectului, achiziționarea de tehnologii (know-how), patente și licențe pentru pregătirea implementării proiectului, achiziționarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului și chiar cheltuieli aferente marketing-ului produselor obținute, în limita a maxim 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro (înfiintarea unui site pentru promovarea și comercializarea propriilor produse, etichetarea produselor sau crearea unei mărci/brand).
Pentru a fi eligibile costurile generale ale proiectului (cheltuieli pentru consultanță, proiectare, monitorizare și management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor) trebuie să fie conforme cu prevederile articolului 45 din Regulamentul (UE) 1305/2013 și să se încadreze în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd  construcții – montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd investiții în achiziții simple.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>