class="single single-post postid-38050 single-format-standard">

Salariati nepãsãtori

inspectia-muncii

Un numãr de 8.281 cãrti de muncã zac si la aceastã datã în depozitele Inspectiei Muncii Vaslui. Documentele trebuiau ridicate de angajatori si titulari pânã cel târziu pe… 30 iunie 2011! Cu aceste carnete, titularii îsi pot dovedi vechimea în muncã, acumulatã pânã la data de 31 decembrie 2010. Fãrã aceste acte, fostii salariati pot spune adio la o parte din pensia cuvenitã.

Angajatorii vasluieni au uitat complet de cãrtile de muncã ale salariatilor. Desi documentele trebuiau ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Muncã (ITM) Vaslui panã la data de 30 iunie 2011, in prezent, mai sunt 8.281 carnete neridicate. Un numãr de 4.450 carnete sunt stocate la Vaslui, 2.172 la Barlad iar 1.659 sunt depozitate la sediul Inspectiei Muncii Husi. Pentru fostii angajati, aceste documente sunt extrem de importante, pentru cã doar in baza acestora isi pot dovedi vechimea in muncã acumulatã panã la data de 31 decembrie 2010. Initial, ITM Vaslui a gestionat un numãr total de 28.000 cãrti de muncã, din care angajatorii si titularii documentelor au ridicat 19.719 carnete. În conformitate cu prevederile Codului Muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncã, datã de la care a incetat existenta carnetului de muncã. „Carnetele de muncã trebuie pãstrate cu sfintenie panã la pensie. Aceste documente reprezintã dovada vechimii in muncã”, spunea un inspector din cadrul ITM Vaslui, pe parcursul operatiunii de predare a cãrtilor de muncã. Motivele pentru care vasluienii nu si-au ridicat panã la aceastã datã cãrtile de muncã sunt multiple. O parte din titulari sunt plecati la muncã in strãinãtate, in timp ce altii considerã cã documentele sunt mai in sigurantã la Inspectia Muncii.

Peste 60.000 contracte de munca

În prezent, in judetul Vaslui sunt activi un total de 5.795 angajatori, din care 317 s-au inregistrat in primul semestru al acestui an. Conform datelor ITM Vaslui, la nivelul judetului sunt 527 angajatori care au peste 21 de salariati. Tot la jumãtatea acestui an, erau active 60.247 contracte individuale de muncã, din care 54.584 pe o perioadã nedeterminatã iar 5.663 contracte pe o perioadã determinatã. Pe langã salariatii din campul muncii, in judetul Vaslui mai activeazã in anumite perioade ocazionale 48.862 zilieri, din care 27.529 au fost inregistrati la Husi, 13.497 la Barlad si 7.836 la Vaslui. Pentru sustinerea acestei activitãti, Inspectia Muncii a eliberat 34 de registre pentru zilieri, in timp ce 84 angajatori au depus registrul special. Domeniile in care se pot presta activitãti care au caracter ocazional sunt agriculturã, vanãtoare si pescuit, silviculturã, exploatãri forestiere, pisciculturã si acvaculturã, pomiculturã si viticulturã, apiculturã, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate etc. Persoanele care lucreazã cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remuneratia brutã acordatã acestora, in caz contrar, riscand amenzi de panã la 20.000 lei. De asemenea, existã obligatia intocmirii unui registru de evidentã a zilierilor pentru toate persoanele care desfãsoarã activitãti cu caracter ocazional.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>