class="single single-post postid-26196 single-format-standard">

Sfintirea troitei din Puiesti, sub semnul luptei antifracturare

sfintire-troita-puiesti-14

DUMNEZEU SI EMINESCU Troita ridicatã de Miscarea de Rezistentã Pungesti pe terenul proprietate privatã a consilierului local din Puiesti, Romicã David, a fost ieri sfintitã de sase preoti. La slujba religioasã au participat câteva zeci de sãteni, activisti din Bârlad, Iasi si Galati, primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, consilierii locali Gheorghe Cucu si Romicã David. Au fost nelipsiti de la slujbã (dar au stat mai retrasi) politistii si jandarmii, care au “filat” tot ce s-a petrecut. Dupã slujba religioasã, membrii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti si din Puiesti au transmis un mesaj celor de la Chevron, chiar de pe terenul unde compania americanã intentioneazã sã ridice a doua sondã de explorare din judetul Vaslui: “E România, e tara noastrã, si iarba noastrã niciodatã Chevron n-o s-o otrãveascã”! Preotul Iulian Ghimus, de la parohia Banca, cunoscut luptãtor antifracturare, a “sfintit” cu agheazmã si terenul Chevron, pentru a alunga “pe cel rãu”. Discursul preotului Ghimus dupã sfintirea troitei a fost un îndemn la unire si luptã împotriva otrãvirii pãmântului celor din Puiesti, el recitând poezia lui Mihai Eminescu, mai actualã ca oricând “Doina”, versurile stârnind în puiestenii prezenti o dorintã aprigã de a nu se lãsa cãlcati în picioare.

A fost o zi specialã ieri la Puiesti, unde a avut loc, începând cu orele 16.00, sfintirea troitei ridicatã pe terenul proprietate privatã a unui consilier local, Romicã David, exact lângã terenul concesionat de un întreprinzãtor din Puiesti, firmei americane Chevron. Terenul are în jur de douã hectare, pe care americanii vor sã ridice a doua sondã de explorare si fracturare hidraulicã din judet, dupã cea din comuna Pungesti. Pentru cã puiestenii nu doresc sub nicio formã ca firma Chevron sã ridice acolo sonda, desi s-a obtinut de cãtre americani autorizatie de constructie pentru ea, datã cu larghete de presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, si de toti consilierii CJ Vaslui de altfel, ei îsi aratã în acest fel opozitia: cu rugãciuni si sperantã în Dumnezeu. Troita a fost ridicatã de membrii Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, împreunã cu Rezistenta Bârlad si Rezistenta Puiesti. La sfintire au participat sase preoti, patru din comuna Puiesti, unul din Bârlad si unul din parohia Gara Banca, peste 40 de sãteni, activisti din Bârlad, Iasi (Constantin Pâslaru) si Galati (Zîna Domintean), primarul comunei Puiesti, Costel Moraru si doi consilieri locali din Puiesti.

Mesajul preotului Iulian Ghimus si al Miscãrii de Rezistentã pentru puiesteni

Dupã oficierea slujbei de sfintire, preotul Iulian Ghimus, paroh la Gara Banca, a tinut un discurs care a mers la inima puiestenilor prezenti. “Sunt încântat cã cei din Puiesti au alãturi preotii lor si pe primarul comunei, pentru cã, sã nu ne amãgim, ne-am adunat aici, ca sã sfintim aceastã troitã care s-a ridicat, pentru o cauzã socialã. Noi suntem în apãrare aici, suntem invadati si vor începe sã facã prãpãd pe aici, vor fora dupã gaze de sist si vor otrãvi câmpul si apele. Noi suntem în defensivã, dar avem tot dreptul sã ne apãrãm, pentru cã nu ne apãrãm doar credinta si viata, ci si viitorul. Aici ne-am adunat cam putini, probabil din cauza norilor, dar mai cunosc eu din acestia care sunt curajosi numai pânã la poartã. Fiecare rãspunde de faptele lui, nu ne impresioneazã unii sau altii. Eu am sã vã citesc poezia <<Doina>>, un cuvânt pe care Emienscu ni l-a lãsat pentru îmbãrbãtare. Acesta este mesajul pe care îl dãm noi pentru strãinii care vor sã ne invadeze tara noastrã, sã ne ia bogãtiile la care noi avem dreptul, nu strãinii”, a spus preotul Ghimus, dupã care a dat citire poeziei, mai actualã ca niciodatã ,care începe: “De la Nistru pân’ la Tisa, tot românul plânsu-mi-sa, cã nu mai poate strãbate, de atâta strãinãtate” (..) si care se încheie: “Stefane, Mãria Ta, tu la Putna nu mai sta, lasã arhimandritului, toatã grija schitului, lasã grija sfintilor, în slujba pãrintilor, clopotele sã le tragã, ziua-ntreagã, noaptea-n treagã, doar s-o ‘ndura Dumnezeu, ca sã-ti mântui neamul tãu, tu te-naltã din mormânt, sã te-aud din corn sunând si Moldova adunând, de-i suna din corn odatã, sã aduni Moldova toatã, de-i suna de douã ori, îti vin codri-n ajutor, de-i suna a treia oarã, toti dusmanii or sã piarã, din hotarã în hotarã, îndrãgi -ia-i ciorile si spânzurãtorile”.

“Iesim în stradã, altfel nu se poate!”

Dupã discursul liderului Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, Ticu Pâslaru, care a rugat oamenii prezenti, asa putini cum au fost, sã ducã mai departe mesajul lor, acela de a se uni pentru cã nu este de glumã, vor veni si vor otrãvi apa si pãmântul, a luat cuvântul primarul comunei Puiesti, Costel Moraru. Edilul a fost cam dezamãgit de faptul cã nu au venit mai multi sãteni la sfintirea troitei. Mesajul sãu a fost unul de încurajare a sãtenilor, sã ducã mai departe ceea ce au auzit si sã se uneascã, pentru a face fatã venirii la Puiesti a firmei americane Chevron, pe care nimeni din comunitatea lor nu o doreste acolo. “Troita a fost ridicatã la initiativa celor din Miscarea de Rezistentã de la Pungesti care a fost alãturi de noi si le multumesc pentru asta. Este un semn împotriva celor care vor sã vinã asupra noastrã. Suntem putini aici, fatã de numãrul de locuitori ai comunei noastre, dar sper ca prin dumneavoastrã sã transmiteti cã trebuie sã ne unim. Trebuie sã iesim în stradã, este ultimul lucru pe care putem sã-l facem împotriva celor care vor sã ne facã rãu. Trebuie sã iesim într-un numãr cât mai mare în stradã”, a spus primarul comunei Puiesti, Costel Moraru.

“E România, e tara noastrã”

Finalul slujbei de sfintire a fost marcat de cei prezenti printr-un mesaj pe care l-au transmis firmei Chevron si celor de la CJ Vaslui, direct de pe terenul concesionat de firma americanã. Uniti sub steagul României, acestia au strigat “Uniti salvãm toatã România!”, “Afarã, afarã, cu Chevronul din tarã!”, “Apã, aer si naturã, nu fracturã, nu cianurã!” si au cântat Imnul Miscãrilor de Rezistentã din Pungesti, Puiesti si Bârlad: “E românia, e tara noastrã si iarba noastrã, niciodatã Chevron n-o s-o otrãveascã”. Preotul Iulian Ghimus a mers apoi pe aproape tot terenul concesionat de Chevron si a dat cu agheazmã pentru a-l alunga “pe cel rãu”.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>