class="single single-post postid-33315 single-format-standard">

Tot mai săraci şi tot mai puţini

recensamant

Fără utilităţi, fără drumuri, fără oportunităţi. Este rezumatul scurt şi sec al vieţii în satele şi cătunele de unde vasluienii au ales să plece spre o viaţă mai bună. Depopularea localităţilor din zona noastră este determinată în primul rând de exodul tinerilor, care caută locuri de muncă. Rămaşi singuri şi fără putere de muncă, bătrânii îşi părăsesc şi ei casele şi se mută, chipurile, la civilizaţie. Există şi sate care îmbătrânesc şi mor odată cu locuitorii lor.
În prezent, sute de case din mediul rural şi zeci de apartamente din urban sunt cu lacătul pe uşă. Siliţi de sărăcie, în special tinerii au luat calea oraşelor mari sau a străinătăţii. Aduc pe lume acolo bebeluşi, doar că nu-i mai cheamă Gheorghe, Ion, Victor, ci Mateo, Nicholas, John şi au altă cetăţenie decât cea română.
„Unii dintre cei mai tineri membri ai familiilor şi-au găsit locuri de muncă la oraşe sau în alte ţări. Când veneau acasă în concediu, le povesteau consătenilor avantajele traiului civilizat şi cât de bine se poate câştiga în industrie sau servicii. Încet-încet, satele se depopulează”, ne-a spus un primar de comună.
“Menţinerea sporului natural la valori negative determină în timp apariţia unui fenomen demografic grav, cu repercusiuni asupra tuturor proceselor sociale şi economice: îmbătrânirea populaţiei”, explică autorităţile judeţene.
Potrivit rezultatelor recensământului din 2011, mai bine de 50 de aşezări din judeţul Vaslui, sate de mărime medie sau mică, se confruntă cu depopularea. Acolo unde sunt posibilităţi reduse de a dezvolta o agricultură performantă, e posibilă o dispariţie a întregului sector de populaţie.
Scăderea natalităţii şi plecările tinerilor în străinătate au afectat din plin şi învăţământul. Multe şcoli au fost comasate pentru că nu aveau decât cinci-şase elevi.
“Sunt şcoli închise, sunt şcoli comasate. Scăderea natalităţii îşi spune cuvântul, iar pentru viitor nu se întrevede o rezolvare. E destul de dificil în învăţământ. Se restrâng catedre, se pierd posturi în şcoli şi licee”, declară reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>