class="single single-post postid-38637 single-format-standard">

Trei zile de tradiţii în parcul Copou

14184353_910069019136704_2135382809037967145_n

Pe parcursul a trei zile, renumiţi creatori de frumos din toate zonele ţării şi-au prezentat cele mai însemnate creaţii în cadrul Târgului Meşterilor Populari. Costume tradiţionale, icoane din lemn, obiecte din ceramică, împletituri din nuiele şi alte obiecte de artizanat au putut fi admirate în Parcul Copou. De la eveniment nu a putut lipsi arta culinară, bine reprezentată de Casa Răzeşilor de la Pogoneşti şi de gospodinele din Laza şi Soleşti.

Ediţia din acest an a Târgului Meşterilor Populari a arătat, spre bucuria noastră, că tradiţia, meşteşugul popular, folclorul autentic nu au dispărut. Ba, dimpotrivă, parcă o uşoară revigorare se simte. Ideea organizatorilor de a păstra Parcul Copou ca loc de desfăşurare a fost din nou binevenită. Pe alei, pălărieri, olari, sculptori în lemn, împletitori de nuiele, ţesătoare şi confecţionere de costume populare, iconari pe lemn ş.a. au fost cei care au încercat să etaleze rezultatele unor meşteşuguri care se află spre apus.
Între atracţiile principale s-au numărat iile, fotele şi alte componente ale costumelor populare specifice zonei noastre. Reprezentativă a fost Asociaţia “Bujorii din Laza”, care a impresionat prin exponate, multe dintre ele fiind achiziţionate de vizitatori. În cadrul asociaţiei lucrează patru femei, Adriana Ailioaie, Iulia Maftei, Rodica Buboacă şi Alexandra Iurianu, care dau viaţă ţesăturilor tradiţionale, de la fote, brâie, genţi stilizate, până la ii şi cămăşi bărbăteşti.
“Suntem din ce în ce mai căutate. Nu ducem lipsă de comenzi. Se caută în special ia, însă mai nou ni s-a cerut foarte mult costumul popular întreg. Deocamdată, suntem patru femei care lucrăm în cadrul asociaţiei, însă încercăm să învăţăm şi tineretul, astfel încât tradiţia să fie dusă pe mai departe”, a spus Rodica Bulboacă.
De la târg nu au lipsit oalele din lut, instrumentele muzicale şi traistele. La mare căutare au fost şi opincile de Maramureş. La ediţia din acest an au expus şi meşteri populari din Moldova, care au venit cu ceramică şi obiecte din lemn, în special jucării.

“Vreau să dau viaţă la tot ceea ce realizez”

Printre invitaţi s-a aflat şi un meşter din Negreşti, Petronel Stanciu, care a intrat în lumea ceramicii figurative de vreo trei ani, însă preocupări are de când se ştie. El a fost principala atracţie a manifestării, figurinele expuse impresionând realmente publicul.
“Dacă m-aş mai naşte o dată, aceleaşi lucru l-aş face ca şi acum“, spune meşterul.
La standul său, vasluienii i-au putut admira pe Badea Cârţan, legendarul român care a mers pe jos până la Roma, pe Avram Iancu, pe Horea, unul dintre conducătorii răscoalei de la 1784, jocul ursului de la sărbătorile de iarnă, însă cea mai impunătoare lucrare a fost Ion, personajul principal din romanul cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu. El este înfăţişat în trei ipostaze: dragostea pentru pământ, una dintre puţinele scene în care îşi arată dragostea faţă de Ana şi expresia autentică a ţăranului român.
“Îmi place să transmit starea fiecărui personaj. Vreau să dau viaţă la tot ceea ce realizez. Nu vreau să fie doar simple statuete. Pentru mine trebuie să aibă o stare”, a afirmat Petronel Stanciu.
Un stand aparte l-a avut Zmeurişul Coasta Neagului, care a venit în faţa vasluienilor cu sirop şi dulceaţă din zmeură şi mure.
“Producem doar pe bază de comandă. În rest, am vândut fructele proaspete, în special pe piaţa Iaşului. A fost un an secetos, însă nu ne plângem. Încercăm să accesăm fonduri europene pentru a avea un spaţiu de depozitare, ţinând cont că sunt fructe pretenţioase şi nu ţin foarte mult”, a declarat Andreea Ciobanu.
La loc de cinste a fost şi arta culinară. Casa Răzeşilor de la Pogoneşti i-a cucerit pe localnici cu vestitele sarmale, plăcintele coapte la vatră, pastrama de oaie, dar şi cu vin nou şi ţuică. Gospodinele de la Laza şi Soleşti au adus la târg dulceţuri, zacuscă şi salate de crudităţi.
“De fiecare dată au fost un succes aceste târguri pe care le-am organizat. Mă bucur că aceşti meşteri populari încă nu au renunţat la meşteşugul lor, încă încearcă să ducă mai departe tot ceea ce înseamnă arta şi tradiţia şi ne bucurăm că o dată pe an Vasluiul este capitala artei şi tradiţiei populare”, a menţionat Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean pentru Creaţie şi Promovarea Culturii Tradiţionale, principalul organizator al evenimentului, alături de Consiliul Judeţean şi Primăria Vaslui.

Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook  https://www.facebook.com

Related posts:

Sursa: http://obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stiri din aceeasi categorie

  • Băiatul răpit în plină stradă în municipiul Vaslui la începutul lunii iulie nu a fost găsit nici acum de către poliţişti
  • Caravana Unirii va pleca astăzi spre Vaslui, ca apoi să înceapă a zecea etapă a deplasării: Vaslui – Iaşi
  • În cadrul Zilele Culturale ale Vasluiului, cinefilii au vizionat gratuit , filmele “Enigma Otiliei”, “California Dreamin’ “, “A fost sau n-a fost ? „ și „O vară de neuitat”
  • Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, au bătut toate recordurile, cel puțin la nivel de județ, în ceea ce privește numărul de artiști care au evoluat pe scena din Centru Civic
  • Nu mai puțin de 23 de comune din județul Vaslui vor avea dispensare medicale moderne, construite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)
  • În urma scandalului cu împuşcături în plină stradă de la Bârlad, doi dintre bărbaţii implicaţi au fost reţinuţi
  • Alexandru Arşinel şi Vasile Moraru vin la Festivalul „Constantin Tănase”
  • Un elev de clasa a XII-a de la Liceul ”Emil Racoviță” a fost câștigătorul din acest an al proiectului ”Primar pentru o zi” lansat de către autoritățile din municipiul Vaslui
  • Intervenția telefonică a lui Dumitru Buzatu de la Antena 3 a fost încheiată brusc de prezentatoarea emisiunii, deoarece i se împleticea limba (Video)
  • Cei 250 de angajații ai Penitenciarului Vaslui au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat în semn de nemulțumire față de neplata orelor suplimentare efectuate