class="single single-post postid-7722 single-format-standard">

Un incendiu violent a declansat bombele aruncate in padurea Camenca pe vremea razboiului

incendiu-padure

mai multe proiectile au explodat intr-o padure din comuna Brusturoasa – munitia este de pe vremea razboiului iar focoasele au fost declansate de un incendiu care a cuprins padurea – zona este rascolita de pirotehnisti pentru a evita o tragedie in conditiile in care pompierii parcurg pe jos terenul accidentat pentru a stinge focul – padurea arde de citeva zile, iar pina in prezent nu au fost inregistrate victime

Pompierii bacauani, voluntarii si angajatii Ocoalelor Silvice Oituz, Brusturoasa si Comanesti se lupta cu un incendiu de proportii care a fost localizat in satul Camenca din comuna Brusturoasa, judetul Bacau. Focul a izbucnit in noaptea de luni spre marti si a fost insotit pe alocuri de mai multe explozii si percutii de cartus. Situatia a fost raportata prin numarul unic de urgenta 112 iar echipajele de interventie au fost directionate la fata locului.

Primii care au plecat in teren au fost pompierii din Garda de Interventie a Detasamentului de Pompieri Moinesti care au fost informati ca se vor confrunta cu un incendiu de litiera. “La fata locului, incendiul se manifesta pe o suprafata de aproximativ 40 de hectare litiera, doborituri si cioate. Din intreaga suprafata afectata de incendiu, trei hectare se afla in administrarea Ocolului Silvic Privat Oituz, iar celelalte se afla in proprietate privata.

La fata locului actioneaza in schimburi 40 de persoane. Focul nu a fost lichidat intrucit este localizat intr-o zona greu accesibila, respectiv, pe Dealul Palos, iar cea mai apropiata sursa de apa este la o distanta de 4 km”, a declarat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Din cauza terenului accidentat, accesul cu autospecialele in zona calamitata este limitat.

Masinile urca doar pina la un punct, iar de acolo, pompierii cara apa cu bidoanele. Alte echipe intervin pentru stingerea focului cu uneltele din dotare.

Bombe pe vechea linie de front

Cea mai grea misiune le-a revenit pirotehnistilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Ei au intrat in perimetrul focarului echipati cu detectoare de metale pentru a identifica eventualele proiectile ramase neexplodate.

Misiunea are un grad ridicat de pericol in conditiile in care incendiul a izbucnit pe vechea linie de transee. In primele zile, pirotehnistii au gasit o grenada defensiva si doua proiectile explozive. Cautarile au continuat miercuri, iar echipa de pirotehnisti a mai identificat doua proiectile neexplodate. De aceasta data a fost vorba despre un focos de proiectil de 76 mm si un cartus.

Incediul a fost izolat

Joi la prinz, incendiul nu fusese inca lichidat. Pompierii, voluntarii si angajatii ocoalelor silvice au actionat in tot acest timp in schimburi pentru a limita extinderea focului. Cei angrenati in aceasta misiune au delimitat zona si au facut fisii de 10 metri, defrisind terenul pentru ca focul sa nu se propage in exterior.

Oamenii din zona spun ca padurea unde a izbucnit incendiul se afla in litigiu de aproximativ 20 de ani. Din aceasta cauza, nimeni nu s-a mai ocupat de padure sa o curete, lucru care a facilitat extinderea focarului.

Padurea este formata preponderent din conifere, iar daca vremea se va inrautati in perioada urmatoare exista pericolul ca flacarile sa cuprinda coronamentul copacilor. “Vremea a fost favorabila pina acum. Vintul nu a batut prea tare iar acest lucru ne-a ajutat enorm. Speram ca vremea va fi de partea noastra si vom avea parte de ploaie zilele urmatoare”, a adaugat lt. Andrei Grecu.

Related posts:

 1. Valentin Vaslui spune:

  Adevarati eroi isi risca viata pentru un salar de nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stiri din aceeasi categorie

 • Băiatul răpit în plină stradă în municipiul Vaslui la începutul lunii iulie nu a fost găsit nici acum de către poliţişti
 • Caravana Unirii va pleca astăzi spre Vaslui, ca apoi să înceapă a zecea etapă a deplasării: Vaslui – Iaşi
 • În cadrul Zilele Culturale ale Vasluiului, cinefilii au vizionat gratuit , filmele “Enigma Otiliei”, “California Dreamin’ “, “A fost sau n-a fost ? „ și „O vară de neuitat”
 • Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, au bătut toate recordurile, cel puțin la nivel de județ, în ceea ce privește numărul de artiști care au evoluat pe scena din Centru Civic
 • Nu mai puțin de 23 de comune din județul Vaslui vor avea dispensare medicale moderne, construite prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)
 • În urma scandalului cu împuşcături în plină stradă de la Bârlad, doi dintre bărbaţii implicaţi au fost reţinuţi
 • Alexandru Arşinel şi Vasile Moraru vin la Festivalul „Constantin Tănase”
 • Un elev de clasa a XII-a de la Liceul ”Emil Racoviță” a fost câștigătorul din acest an al proiectului ”Primar pentru o zi” lansat de către autoritățile din municipiul Vaslui
 • Intervenția telefonică a lui Dumitru Buzatu de la Antena 3 a fost încheiată brusc de prezentatoarea emisiunii, deoarece i se împleticea limba (Video)
 • Cei 250 de angajații ai Penitenciarului Vaslui au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat în semn de nemulțumire față de neplata orelor suplimentare efectuate