class="single single-post postid-29822 single-format-standard">

Vaccinare împotriva bolii limbii albastre

vaci.300x200

Pentru a se evita extinderea focarelor de bluetongue (boala limbii albastre), conducerea Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus vaccinarea rumegătoarelor în exploataţiile comerciale de bovine şi ovine, precum şi în exploataţiile comerciale de bovine de tip A.

Bluetongue este cauzată de un virus din genul Orbivirus, transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge uneori la 100% din efectiv.
Pentru a se evita înmulţirea numărului de focare de bluetongue, şefii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au dispus ca, în exploataţiile comerciale de bovine şi ovine şi în exploataţiile comerciale de bovine de tip A, să se aplice vaccinarea voluntară.
„În vederea aplicării vaccinării voluntare, fiecare exploataţie poate achiziţiona şi utiliza vaccin inactivat împotriva bluetongue serotipul 4 pentru specia bovine, respectiv ovine, numai prin unităţile care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală veterinară (medicul veterinar de liberă practică cu care este încheiat un contract de prestări servicii). Pentru obţinerea acordului de utilizare provizorie a vaccinului pentru bovinele din exploataţiile de tip A, este necesar ca şi acestea să deţină contract cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii. Întrucât vaccinul inactivat împotriva bluetongue serotipul 4 pentru specia ţintă bovine nu este disponibil pe piaţa din România, achiziţionarea şi utilizarea acestuia se efectuează numai cu acordul Autorităţii Sanitare Veterinare”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui.
Mai întâi, medicii veterinari de liberă practică trebuie să transmită la DSVSA Vaslui o solicitare care să cuprindă următoarele informaţii: denumirea vaccinului şi producătorul acestuia, prospectul vaccinului, numărul de doze necesare, codul exploataţiei autorizate, numărul şi data contractului de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică.

*** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro ***

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>