class="single single-post postid-32148 single-format-standard">

Vasluiul, sufocat de un nou val de caniculã

canicula-vasluieni2172-copy

CÃLDURÃ MARE…Afirmatia potrivit cãreia soarele, cel care a contribuit la aparitia vietii pe Terra, cândva va pârjoli pãmântul, nu mai pare o glumã. În crestere progresivã în ultimii ani, canicula îsi face de cap din ce în ce mai autoritar. Desi, începând de azi, toamna si-a intrat oficial în drepturi, temperaturile sunt demne de o varã tropicalã. Pe vasluieni îi mai asteaptã cel putin douã zile în care mercurul din termometre se va apropia de valoarea de 40 de grade Celsius. Medicii avertizeazã cã bãtrânii, copiii si bolnavii cronic sunt cei mai afectati de aceste temperaturi caniculare. La bloc, în aceastã perioadã, viata este un adevãrat cosmar. “Ne coacem în apartament. Mai udãm câte un prosop si punem pe noi, ca sã ne rãcorim”, ne-a declarat un vasluian. La tarã, viata e ceva mai usoarã, dar doar din perspectiva confortului termic din case. Din perspectiva agriculturii, anul 2015 a fost catastrofal. “Cu prãsitoarele (porumbul si floarea soarelui) suntem la pãmânt. La aceste douã culturi estimãm pierderi si de 50%, ceea ce înseamnã foarte mult. Chiar dacã vor veni ploi, nu ne vor mai ajuta foarte mult, doar la lucrãrile pentru anul viitor.”

Valul de caniculã venit din Europa de Vest a lovit din plin si judetul Vaslui. Administratia Nationalã de Meteorologie a instituit o atentionare de cod portocaliu, astãzi, 1 septembrie. Specialistii se asteaptã ca disconfortul termic sã persiste la Vaslui si în zilele de miercuri si joi. Toamna vine astfel cu temperaturi neobisnuite chiar si pentru mijlocul verii. În orase, canicula face ravagii mai ales în rândul celor care locuiesc la blocuri. Cel mai greu le este locatarilor care locuiesc la ultimele etaje. Este si cazul lui Laurentiu Cernat, un tânãr din Vaslui care locuieste la etajul patru al unui bloc de pe strada Cãlugãreni. “ Greu ne-a fost toatã vara, dar acum în ultimele zile, simtim cã ne coacem în apartament. Tin minte cã anii trecuti, pe 1 septembrie, umblam si cu mânecã lungã. Azi, în casã am temperatura optimã pentru plajã, 31 de grade Celsius. Afarã e si mai cald. Ca sã depãsim perioada asta, mai udãm câte un prosop, punem pe noi, ca sã ne mai rãcorim. Am cumpãrat si un ventilator, dar ãla mai mult rãu ne-a fãcut. Am rãcit si eu si sotia de la el”, ne-a declarat tânãrul vasluian.

Jale în agriculturã

Seceta cu care judetul Vaslui s-a confruntat în aceastã varã a pârjolit culturile agricole. Porumbul a fost cultura cea mai afectatã, însã pagube însemnate s-au înregistrat si la floarea-soarelui, precum si la soia. În majoritatea cazurilor, pagubele au o pondere situatã între 30 si 60 la sutã din totalul productiei. “Cu prãsitoarele (porumbul si floarea soarelui) suntem la pãmânt. La aceste douã culturi estimãm pierderi si de 50%, ceea ce înseamnã foarte mult. Si la fructe productia va fi mai micã, cu 15-20 la sutã. La struguri, cantitãtile vor fi mai mici, dar strugurele va fi mai gustos, mai dulce”, ne-a declarat Ioan Agherghei, unul dintre fermierii din judet.

Recomandãrile medicilor: Feriti-vã de soare între orele 11.00-18.00

Pentru a putea traversa aceastã perioadã canicularã, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a venit cu câteva recomandãri pentru populatia judetului: evitarea expunerii la soare si activitãtii fizice în aer liber între orele 11.00 si 18.00; purtarea de îmbrãcãminte usoarã cu culori deschise si acoperirea capului; hidratare corespunzãtoare cu apã si sucuri naturale, evitând alcoolul, cafeaua si sucurile carbogazoase; o atentie deosebitã trebuie acordatã în aceastã perioadã copiilor, vârstnicilor si bolnavilor cu afectiuni cardio-vasculare. Persoanele care suferã de anumite afectiuni îsi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca în aceastã perioadã, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale sau cu hipertensiune sã consulte medicul curant în vederea adaptãrii schemei terapeutice la conditiile existente.

De sãptãmâna viitoare vin ploile

Judetul Vaslui se va mai confrunta cu canicula pânã pe 5 septembrie. La sfârsitul acestei sãptãmâni vremea va intra într-un proces de rãcire treptatã, astfel încât, în intervalul 9-13 septembrie, va deveni normalã sub aspect termic pentru aceastã perioadã a anului, cu valori ale temperaturilor maxime de 22-23 de grade si ale celor minime de 12-14 grade. Dupã data de 5 septembrie va creste probabilitatea de precipitatii, însã doar între 7 si 9 septembrie vor fi ploi pe arii mai extinse si, izolat, posibil mai importante cantitativ.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: vrn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>