class="single single-post postid-32344 single-format-standard">

Zeci de copii internaţi, alte câteva mii sunt în pericol, Focar de hepatită A în Bârlad!

BloculCFR

În această vară, personalul Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad s-a confruntat cu cel mai mare număr de copii infectaţi cu virusul hepatic A de când se fac raportări! Majoritatea au vârste cuprinse între 1-13 ani şi provin din câteva zone ale municipiului, dar s-au înregistrat cazuri şi la Murgeni. Deşi autorităţile se feresc să dea publicităţii cifra exactă, trebuie spus că numai ieri erau internaţi 20 de copii. Specialiştii spun că, odată cu începerea anului şcolar şi revenirea copiilor în colectivităţi, se aşteaptă la adevărata „explozie” a îmbolnăvirilor, ştiut fiind că hepatita A se transmite extrem de uşor.

De câteva luni, mai exact de la începutul verii, Bârladul se confruntă cu o problemă epidemiologică gravă. Extrem de multe cazuri de hepatită A, cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, au fost diagnosticate la copiii cu vârste cuprinse între 1-13 ani. Iar focarele continuă să se extindă, cu atât mai mult cu cât autorităţile locale nu întreprind nimic pentru a limita îmbolnăvirile.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, numărul cazurilor luate în evidenţă în vacanţa de vară este fără precedent în istoria unităţii, numai ieri fiind internaţi 20 de copii. Asta în condiţiile în care virusul hepatitei A se manifestă în general în sezonul rece, nu pe timpul verii. Şi cum anul şcolar 2015-2016 începe chiar luni, specialiştii se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească exponenţial.
„Din vară şi până acum, au fost foarte multe cazuri de copii cu hepatită A, vârsta acestora variind între un an şi 13 ani. Ei provin din anumite zone din oraş, respectiv de pe strada Traian (cartierul Podeni), strada Victor Ion Popa (blocul CFR din cartierul Munteni) şi strada Ioan Slavici. Zilnic se fac raportări la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui privind numărul şi gravitatea cazurilor, dar şi privind necesarul de imuno-globulină. Sunt şi multe cazuri venite de la Murgeni, unul dintre pacienţi având doar un an şi câteva luni. La adulţi, s-au înregistrat doar îmbolnăviri izolate. În niciun an nu au existat atât de multe cazuri în perioada verii!”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului bârlădean.

Părinţii, tot mai disperaţi

Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus care se transmite prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. În general, începe să-şi facă de cap atunci când o persoană „uită” să se spele pe mâini după ce foloseşte toaleta, contaminează mânerul de la uşi sau orice alte obiecte pe care le atinge şi chiar mănâncă alimente nespălate şi cu mâinile murdare. Alte persoane vin din urmă, ating acele obiecte, ingerează alimente nespălate şi „uită” să se spele pe mâini… şi tot aşa.
Spre exemplu, în blocul CFR, un imobil social, în care locuiesc în special romi şi alte persoane defavorizate, nu e nicio mirare că zeci de copii au ajuns în grija medicilor. De fapt, la cum arată interiorul şi la ce condiţii sunt nevoiţi oamenii să îndure, este surprinzător că nu au fost înregistrate şi mai multe îmbolnăviri. Oamenii se plâng că de cinci ani nu mai au apă curentă, că baia este comună pentru câte un etaj întreg şi că pe holuri mişună şobolani de mărimea pisicilor. Mamele sunt disperate că, deşi păstrează în locuinţă o igienă cât mai riguroasă, copiii continuă să li se îmbolnăvească şi să manifeste simptome precum oboseală, icter, dureri de cap, febră, dureri abdominale, pierderea apetitului, vomă etc.
„Locuim 12 persoane într-o garsonieră, dintre care nouă sunt copii. Patru dintre ei, cu vârste cuprinse între 5-10 ani, s-au îmbolnăvit deja şi mă aştept ca şi ceilalţi cinci să se îmbolnăvească în zilele următoare. Am chiuvetă în casă, dar baia este la comun pentru întreg palierul. Avem şobolani mari cât pisica, muşte, gândaci etc. De ani de zile tot merg în audienţă la autorităţi şi solicit să vină Sanepidul. Ne e frică pentru copii. În bloc sunt vreo 200 de copii şi se îmbolnăvesc pe capete. În fiecare zi apar noi cazuri de copii cu hepatită. De la spital nu ne-au cerut să facem analize celorlalţi copii din familie, dar în schimb ne-au cerut bani pentru analizele copiilor bolnavi!”, ne-a spus Gabriela Felea, bunica unor fraţi bolnavi.
O altă femeie, mamă a doi copii de opt, respectiv 14 ani, spune că ambii micuţi frecventează Centrul de Zi Bârlad, iar acolo fetiţei de opt ani i-au fost făcute analize de sânge în urmă cu două săptămâni. Rezultatele au fost bune, motiv pentru care a şi fost vaccinată, însă, de o săptămână, este internată în spital, iar ieri i-a venit confirmarea că are hepatită A. Femeia este disperată că şi cel de-al doilea copil i se va îmbolnăvi, mai ales că, spune ea, autorităţile nu iau nicio măsură pentru a stopa izbucnirea unei epidemii.

Ce spun specialiştii

Medicii afirmă că, de regulă, această boală începe să-şi arate colţii cam la o lună de la începerea anului şcolar, când preşcolarii şi elevii se reîntorc în colectivităţi, folosesc toaletele comune şi nu se spală pe mâini. La nivelul Bârladului, cele mai multe dintre cazurile de hepatită înregistrate până în prezent sunt la copiii de vârstă preşcolară care nu au fost încă vaccinaţi, ştiut fiind că imunizarea se face abia în clasa I.
Perioada de incubaţie a virusului este de 21-45 de zile, în acest timp copilul sau adultul infectat putând să nu prezinte niciun simptom. Odată ce boala se instalează, adulţii sunt contagioşi, în medie, cam două săptămâni, în timp ce copiii pot transmite virusul chiar şi zece săptămâni. În cele mai multe cazuri, simptomele durează mai puţin de două luni, dar 10-15% dintre persoanele infectate experimentează o boală prelungită şi recidivantă, chiar şi până la şase luni.
Cea mai bună metodă profilactică este o igienă riguroasă, care presupune în principal spălarea mâinilor cu apă şi săpun după fiecare utilizare a toaletei, înainte şi după prepararea şi mâncarea alimentelor sau după schimbarea scutecelor, dar şi dezinfecţia şi dezinsecţia sunt foarte importante.

** Va invitam sa ne sustineti munca în favoarea vasluienilor cu un LIKE si un SHARE pentru pagina de facebook www.facebook.com/www.vasluionline.ro

Related posts:

Sursa: obiectivvaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>